*Nettavisen* Nyheter.

Bjørnov og Kalvø slår sine pjaller sammen

HUMORISTISK SYN på Norge og verden utenfor: Are Kalvø og Ingrid Bjørnov lager musikal sammen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Lager tøysemusikal.

(Kultur): - Kan det hende at romantikken påvirker politikken, og omvendt: Kan det hende at politikken påvirker romantikken? Kan det hende at politikk egentlig er veldig, veldig romantisk? Dette er store spørsmål som får ganske tøysete svar i forestillingen, sier Are Kalvø.

Det er Det Norske Teatret som har fått de to rappkjeftede humoristene til å samarbeide. Kalvø har stått for teksten, Bjørnov for musikken. Men Bjørnov innrømmer at hun ikke har klart helt å la være å blande seg inn i manus og nok har flyttet på noen elementer her og der.

Kronprinsbryllup

Det Norske Teatrets sjef Erik Ulfsby presenterte torsdag repertoaret for høsten, og «Halve kongeriket. Norsk politikk – the musical» er første premiere ut på hovedscenen. Teppet går opp 4. september, og på scenen kommer publikum til å møte en rekke kjente personer fra norsk politikk og kongehus. Stortingets konstitusjons- og kontrollkomité og Riksrevisjonen er også representert.

Fakta

Dette er høstens premierer på Det Norske Teatret:

– Musikalen handler om norsk politikk og alt norsk politikk kan føre med seg. Den handler om vår tid, om de siste 20 årene av norsk historie. Sentralt i handlingen er den store augustdagen i 2001 da Haakon og Mette-Marit giftet seg, denne sensasjonelt romantiske dagen da til og med SV-velgere med grått hår i hestehale og fast jobb i det offentlige gråt åpenlyst, sier Kalvø.

Spørsmålet er hva dager som denne augustdagen i 2001 gjør med oss og med samfunn.

– Kan de hende at samfunnet vårt hadde sett helt annerledes ut dersom noe annet hadde skjedd denne dagen, spør Kalvø.

Det er første gang han og Bjørnov samarbeider på denne måten, og de forsikrer begge to at det har vært en morsom prosess. Den allestedsnærværende regissøren Marit Moum Aune skal sette det hele i scene. Urpremieren er 4. september.

Klikk på bildet for å forstørre.

MONOLOG: Ane Dahl Torp med krevende materiale denne høsten. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Framtidsfabel

En av nynorskteatrets mest profilerte skuespillere, Ane Dahl Torp, skal i høst fylle hovedscenen med en monolog basert på Øyvind Rimbereids diktverk «Solaris korrigert». Handlingen foregår i 2480, i en tid der det snakkes et sammensatt hybridspråk.

– Vi gleder oss stort til å presentere denne unike fabelen i norsk litteratur, sier teatersjef Ulfsby.

Det er Det Norske Teatrets husregissør Peer Perez Øian som skal sette i scene, mens Dahl Torps ektemann Sjur Miljeteig står for musikken. Ekteparet har hatt stor suksess med Arne Garborgs «Haugtussa», en forestilling som blir videreført i høstsesongen.

På plakaten i høst står også «Kven er redd?» av Carl Frode Tiller. Stykket handler om en middels god skuespiller som får sin største oppgave så langt i karrieren – rollen som George i «Kven er redd for Virginia Wolf». Frode Winther har hovedrollen, mens Lasse Kolsrud regisserer. Stykket vises på Scene 2 og har urpremiere i november.

Mer Beckett

Første premiere i høstsesongen blir Samuel Becketts «Krapps siste spole», der Bjørn Sundquist nok en gang samarbeider med Jan Grønli. Sundquist debuterte som regissør i 2013 med «Mens vi ventar på Godot». Også da sto Grønli på scenen.

– Det er et nitrist, stusslig og intenst rom vi skal inn i. Vi gleder oss begge to, sier regissør Sundquist.

Det Norske kan til høsten også blant annet by på «Elva som deler byen» basert på tekster av Oskar Braaten, norgespremiere på den russiske tragikomedien «Fulle folk» med et uvanlig stort ensemble på scene 2 og et dansk stykke om Alzheimer – «Eg heiter Bente».

Dessuten setter teatret opp igjen Maria Parrs «Tonje Glimmerdal» på hovedscenen. Denne gangen med ferske Kjersti Dalseide i tittelrollen. Dalseide kommer til Det Norske Teatret fra teaterhøyskolen. Nypremieren blir i november. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.