*Nettavisen* Nyheter.

Dement detektiv erobrer verden

STORMENDE SUKSESS: Emma Healey under intervju i Oslo torsdag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Min venn er borte, sa Emma Healeys demente bestemor. Slikt blir det krimsuksess av.

Av Veronica Karlsen, NTB

En roman om en dement kvinne, som etterforsker sin venninnens forsvinning, har gitt britiske Emma Healey eventyrlig suksess.

– Jeg reiser verden rundt og boken har solgt til 25 land. Det er ganske absurd, ler forfatteren som er på norgesvisitt. Emma Healey er et av toppnavnene under den pågående krimfestivalen, men debutboken hennes, «Elizabeth er borte!» er en svært annerledes krim.

I hovedrollen møter vi den svært glemske Maud. Dement og med skrøpelig skrott setter hun alt inn på å finne ut av hva som har skjedd hennes forsvunne venninne.

Allerede som 23-åring kom snart 30 år gamle Healey på sporet av denne boken.

– Flere av de eldre på farssiden er blitt rammet av demens, og jeg har savnet litterære skildringer om hvordan dette oppleves, sier hun til NTB. Og forteller at det ligger mye research bak romanen, både om selve sykdommen og om det stormfulle 1940-tallet, som var hovedpersonens ungdomstid.

Skumle skygger

Samtidig som vi får ta del i den eldre kvinnens liv, rulles også livshistorien hennes opp. Og den skal vise seg å romme et gammelt mysterium som også kaster skumle skygger inn nåtiden. Alt dette forsøker altså Maud selv å nøste opp, mens hun glemmer hva hun skal ha i butikken og setter fra seg tekopper overalt.

– Nei, jeg gjorde det ikke enkelt for meg selv, ler forfatteren. Som forteller at det var folk som rådet henne til å flytte fortellerstemmen til datteren.

– Men det var så viktig for meg å la Maud selv fortelle. Selv om det var en stor jobb er jeg så glad for at jeg gjorde det. Jeg har fått så mange tilbakemeldinger fra folk som kjenner seg igjen, eller som kjenner sin mor eller mormor igjen, i Maud, slår Healey fast.

– Oppdiktet

Boktittelen, «Elizabeth er borte!», har forfatteren hentet fra en av sine bestemødre. Mens de satt i bilen utbrøt den gamle forferdet: «Min venn er forsvunnet!».

Selvfølgelig avfeide vi henne, nå er hun glemsk igjen, tenkte vi. Men så slo det meg: «Hva om hun har rett? Hva om det har funnet sted noe kriminelt og ingen tror henne?» Da var det bare å begynne å skrive.

Fakta

Emma Healy

Healey forteller at hun har samlet på besteforeldrenes beretninger helt siden hun var liten og satt storøyd ved kjøkkenbordet og hørte om svunne tider.

– Mormor var en glitrende forteller. Etter at romanen var ferdig, hørte jeg igjennom noen gamle opptak jeg gjorde med henne. Da slo det meg at hun hørtes ut som Maud.

Forfatteren understreker imidlertid at Maud er tvers igjennom oppdiktet.

– Mormors beretninger har i stedet gitt bakgrunn og liv til historien. Hun fortalte om kaoset som oppsto rett etter krigen, og om en gal kvinne som bodde i gata. Dette har jeg brukt.

– Ut på eventyr

Flere bøker med hukommelsesskadde hovedpersoner har dukket opp de siste årene, og Healey tror det er en grunn til det.

– Vi har fått et mer åpent samfunn, der også mennesker med fysiske og mentale utfordringer får komme mer til ordet, sier hun. Og legger til om hovedpersonen i romanen:

– Vi har fått en eldrebølge nå, og det gjenspeiler seg på alle arenaer.

På spørsmål om romanen best kan beskrives som en krimroman, eller som en utforskning av livet til en dement, svarer forfatteren:

– Mest det siste. Er du dreven krimleser, vil du kanskje savne noen typiske krimgrep. Men: Det er et mysterium her, og det er helt bevisst. Slik fikk jeg Maud opp av godstolen – og ut på eventyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag