Gå til sidens hovedinnhold

Den globale bamsesentralen

Bamsene til klasse 6A på Korsvoll skole er i ferd med å bli svært så bereiste. De sendes for øyeblikket på måfå rundt kloden. Litt på samme måte som flaskepost.

KORSVOLL: En av bamsene har sittet på med en trailer, og vært i rundt 50-60 byer. En annen har luntet oppover kysten av Afrika med en tankbåt, og vært innom både Sør-Afrika, Angola, Libya og Gabon på sin vei.

Peders bamse har vært i Belgia, Amsterdam og Sveits, men nå vet han ikke helt hvor den er. Edvards bamse har vært i Egypt, mens Jørgens foreløpig har vært på storbyferie i både Paris og New York. Christines skal til Asia med reisebyrå.

Bamsen min har vært utenfor der hvor presidenten i Frankrike har kontor, sier Emil stolt.

Global Bear

Hele klasse 6A nærmest lever i spenning. For det er vanskelig å si hvor bamsene skal neste gang de flytter på seg. Eller om de i det hele tatt kommer hjem igjen.

Denne noe spesielle bamsereisevirksomheten er en del av et større prosjekt, «Global Bear-prosjektet». Elevene sender bamsene ut med folk de kjenner som skal ut på tur. Bamsene har fått på seg navnelapp med navn og mailadresse til eleven som eier den.

På hvert stoppested må «bamsen» sende en mail eller et postkort og fortelle litt om det stedet den besøker. Deretter skal personen gi bamse videre til en annen som kan ta ham med til neste stopp på turen. 15. mai må alle bamsene sendes tilbake mot Norge og Korsvoll igjen.

Det hele begynte med at engelsklæreren vår fikk en geobear, og fikk ideen om at vi skulle gjøre det samme, forklarer Hans Henrik.

Morsommere enn matte

Elevene begynte å sende bamsene ut rett etter juleferien, og i løpet av vinterferien har alle bamsene blitt sendt. Og klassen lærer både engelsk og geografi.

En gang i uken leser engelsklæreren deres opp bamsemailene, noen på engelsk, og hele klassen ser på bilder sammen. Når bamsene har kommet tilbake (hvis de noen gang gjør det...) skal elevene lage en utstilling om alle landene de har lært noe om. Og det er ikke vanskelig å merke entusiasmen. Elevene nærmest slåss om å fortelle lokalavisen om prosjektet sitt.

Dette er mye morsommere enn sånn matte og sånn. Det blir skikkelig spennende å se hvor mange land de klarer å komme til, sier Petter.

Det er veldig gøy når man får mailer og tenker at bamsen har vært på mange steder, for eksempel i Afrika. Det er gøy å få bildene fra de forskjellige stedene også. Det er noen bilder med bamsen på, og det er det aller morsomste, sier Jørgen, som selv har fått bilder av bamsen sin utenfor kjente bygninger i New York.

Det er mange steder du ikke har vært, og så får man vite noe om det stedet, sier Tirill.

Min bamse har vært i Canada. Der har jeg vært to ganger selv, men jeg har lyst til å dra tilbake, for jeg synes det er så innmari fint der, sier Thale.

Sendte søsters bamse

Men er ikke elevene redde for bamsene sine, som reiser vilkårlig rundt på tur?

Vi fikk beskjed om å ikke sende de bamsene vi er mest glad i, siden de kan bli borte, sier Tirill.

I tillegg skal bamsen være litt mindre enn en håndball, utdyper Hans Henrik.

Jeg hadde ikke noen annen bamse enn den jeg likte best, men jeg bryr meg ikke så veldig mye om bamser lenger, så det er ikke så farlig, sier Petter.

Erik har lånt sin bamse av Peder i klassen, mens Trym bryr seg ikke så veldig mye om sin.

Jeg fikk den på Mac Donalds, sier han.

Jeg hadde nesten ingen bamser som passet, så jeg måtte sende søsteren min sin. Hun ble litt sint på meg, men jeg sa den skal komme tilbake. Hun er seks år, sier Emil.

Det er ikke alltid man får vite hvor bamsen er. Jeg har bare fått ett kort, fra Sverige, så jeg aner ikke hvor den er nå. Det er litt spennende, sier Kine.

Vil takke alle

Jeg synes det beste med prosjektet er at folk tar med seg bamsene videre, at det ikke bare stopper opp, sier Helle.

Flere av elevene fremhever at de vil sende takkemail til alle personene som har tatt med seg bamsene rundt.

Hvis jeg får min bamse tilbake, skal jeg sende en e-post til alle som har tatt den med seg om at den har kommet tilbake, sier Peder.

Jeg synes det er ganske morsomt at alle disse menneskene gidder å gjøre noe for oss. De aner jo ikke hvem vi er, de vet bare at vi går på 6. trinn, sier Kaia.

Mari forteller at hennes bamse møtte en spansk mann i Tyskland. Kona hans var lærer, og nå har hun lyst til å innføre det samme prosjektet i sin klasse.

Kontaktlærer Børge Arntzen synes de har fått overraskende mange svar.

Vi var litt usikre på hvordan det kom til å gå i begynnelsen, sier han.

Arntzen vil gjerne oppfordre alle leserne til hvis de noen gang skulle motta en «Geobear», å sende den videre, uansett om den er fra Korsvoll skole eller ikke.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien