Gå til sidens hovedinnhold

Den ukjente ishistorien

Førstkommende søndag kl 14 forteller Norsk Sjøfartsmuseums sjefskonservator Per Norseng om Den siste istid produksjon og eksport av naturis fra Norge i årene etter ca 1850 til utpå 1900-tallet.

Isblokkene hadde stor økonomisk og kulturell betydning: De ga stor sysselsetting i kystnære østlandsbygder, de bidro avgjørende til at industriarbeidere i Storbritannia og Europa fikk råd til ferskmat og de spilte en stor rolle i moderniseringen av norske fiskerier.

Omfattende eksport

Historien om eksporten av norsk naturis ukjent for de fleste i dag, men vekker interesse hos dem som blir klar over hvor omfattende fenomenet er.

På den ene siden er det nærmere hundre år siden den store eksporthandelen for det meste ble slutt. På den annen side var naturis viktig både i fiskeriene, jordbruket, ferskmatomsetningen og husholdningene her til lands til et godt stykke inn i etterkrigstiden.

Tilbakeblikk

Det var først rundt 1960 at moderne kjøle- og fryseteknikk ble allemannseie. Mange godt voksne mennesker husker fremdeles barndommens isskap og mennene som leverte isblokkene.

I svært mange østlandsbygder, for eksempel rundt Oslofjorden, er det også kunstig anlagte isdammer som fortsatt eksisterer den dag i dag selv om mange nok ikke gjenkjenner dem for det de var.

Så møt opp søndag 7.desember på Norsk Sjøfartsmuseum klokken 14.00.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua