RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

CASANEGRA: Filmen om de to marokkanske gateguttene Adil og Karim har fått tusenvis av gatebarn i Marokko til å reise til Sverige for å søke lykken.
CASANEGRA: Filmen om de to marokkanske gateguttene Adil og Karim har fått tusenvis av gatebarn i Marokko til å reise til Sverige for å søke lykken. Foto: Europafilm

Denne filmen får skylden for at gategutter reiser til Sverige

Sist oppdatert:
- Alle de som har reist hit har sett «Casanegra».

Norsk-marokkaneren Nour-Eddine Lakhmaris film Casanegra får skylden for at 1.100 marokkanske gatebarn har reist til Sverige, skriver filmtidsskriftet Cinema.

 - Ingen aning

Til tidsskriftet forteller han at han ikke visste at barna har kommet til Sverige etter å ha sett filmen hans.

 - Jeg hadde ingen aning om at Casanegra har hatt en slik påvirkningskraft.

Norsk-marokkanske Nour-Eddine Lakhmari forteller at han ikke visste at filmen har hatt en slik påvirkningskraft.

Filmen handler om de to marokkanske gateguttene Adil og Karim i Casablanca, der Adil prøver å skaffe seg penger for å reise til Sverige hvor han har hørt at man kan kjøpe arbeids- og oppholdstillatelse.

 - Du kan spørre hvem som helst

Til Dagens Nyheter sier en av de marokkanske gateguttene i Sverige at alle de som har reist dit har sett filmen til Lakhmari, som var en publikumssuksess da den kom for syv år siden, i Marokko.

- Alle de som har reist hit har sett Casanegra. Du kan spørre hvem som helst.

Mer enn tusen marokkanske gatebarn skal ha reist til Sverige de siste tre årene og i nabolandet holder gatebarna fra Marokko til i storbyer som Stockholm, Gøteborg og Malmø. Mange av dem forsørger seg via kriminalitet og kun et fåtall har fått asyl i Sverige. Fordi Marokko nekter å ta i mot barna igjen, lever de fortsatt gatelangs i de svenske storbyene.

En av gateguttene Dagens Nyheter har snakket med, forteller at drømmen om Sverige ble født etter at han sett filme . En av hovedpersonene i filmen får et kort fra Malmø der hans onkel bror.

- Det var da jeg fikk dette bildet av Sverige som verdens beste land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere