RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor er dronning Margrethe så populær

POPULÆR: Dronning Margrethe II holdt mandag en pressekonferanse på Fredensborgs slott i forbindelse med sin 75-årsdag 16. april.
POPULÆR: Dronning Margrethe II holdt mandag en pressekonferanse på Fredensborgs slott i forbindelse med sin 75-årsdag 16. april. Foto: Keld Navntoft (NTB scanpix)
Sammen med Storbritannia ligger Danmark på førsteplass over mest populære kongehus i Europa. Dronning Margrethe får mye av æren for det.

Den danske dronningen feirer onsdag og torsdag 75-årsdagen hennes sammen med familie og kongelige kolleger fra hele Europa. De siste ukene er hun blitt hyllet av folket på flere arrangementer. Dronningen har fremdeles stor støtte i folket, ifølge en undersøkelse gjengitt i dansk TV 2.

– Upolitisk

Historiker og lektor Lars Hovbakke Sørensen ved universitetet i København Historiker har sin teori om hvorfor:

– Det er særlig fire punkter der monarkiet i Danmark i dronning Margrethes regjeringstid har atskilt seg fra monarkiene i andre europeiske land, og som er sterkt medvirkende årsaker til den danske befolknings store støtte til institusjonen, sier han til avisa Berlingske.

Han nevner at dronningen som regel har vært meget upolitisk og sjelden er kritisert for å ta side i politiske diskusjoner. Samtidig er hun viden kjent for sine nære og relevante taler, langt fra så formelle som de hennes kolleger holder.

– For det tredje har dronning Margrethe gjennom hele sin regjeringstid vist en stor interesse for absolutt alle deler av samfunnslivet, sier Sørensen.

Det fjerde punktet gjelder måten dronningen har modernisert kongehuset, fornyelse uten å gi slipp på viktige tradisjoner. Hun har blant annet et svært åpent forhold til pressen.

To dager lang feiring

Dronning Margrethe blir onsdag feiret av det offisielle Danmark med gallamiddag på Christiansborg Slot. Ettersom hennes mann, prins Henrik, fremdeles sliter med influensa, vil han ikke delta på feiringen. Det er også tvilsomt om han dukker opp i vinduet på Fredensborg Slot torsdag morgen, når danskene tradisjonen tro vekker dronningen på selve fødselsdagen klokka 9.

Senere torsdag vil den 80-årige prinsgemalen erstattes av kronprins Frederik og kronprinsesse Mary når dronning Margrethe skal kjøres i karet fra fotografering på Amalienborg til lunsj på Københavns rådhus.

Torsdag kveld er det igjen duket for fest med rundt 230 personer, inkludert kong Harald og det norske kronprinsparet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere