RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FAR OG DATTER: Zia Yousafzai og Malala Yousafzai i Birmingham, England.
FAR OG DATTER: Zia Yousafzai og Malala Yousafzai i Birmingham, England. Foto: Twentieth Century Fox

Derfor heter hun Malala

- Dette er den eneste kvinnen i vårt samfunn som har et navn – ellers er de alltid anonyme, sier Malala Yosafsai.

(Kultur): Hun er 18 år gammel, lever i landflyktighet og er konstant bevoktet av livvakter. Men denne innskrenkningen av livet får ikke Malala Yousafzai til å gi opp – tvert imot sikter hun høyt.

- Jeg kunne tenke meg å bli statsminister i Pakistan, om det skulle hjelpe jentene i landet til å få mulighet til skolegang, sier Malala i dette intervjuet, som finner sted etter mye hemmelighetskremmeri, i anledning av at filmen «He Named Me Malala» snart har premiere.

I Norge settes dokumentaren opp fra 11. desember – dagen etter fredsprisutdelingen.

Malala Yousafzai lever under konstant bevåkning.

Skildrer tiden før og etter

Sted for intervjuet blir først meldt kvelden før, og da med streng formaning om å holde det hemmelig. Rommet, på et hotell sentralt i London, overvåkes av to livvakter. Sikkerhetsforanstaltningene er svært forståelige:

Det finnes mange som gjerne skulle fullføre det mordforsøket som for tre år siden var nær å ta livet av henne, for å stilne hennes krav om at jenter burde få studere. Hun vil selv ikke snakke om attentatet, men konstaterer tørt:

- De gjorde en feil. De mislyktes i å drepe meg.

I «He Named Me Malala» skildrer den Oscar-vinnende dokumentarfilmskaperen Davis Guggenheim tiden før og etter attentatet, og blander arkivopptak med intervjuer med Malala og hennes familie.

– Mine brødre får for mye plass, sier Malala og ler.

Frihetsoppkalt

Hun er døpt etter den afghanske frihetskjemperen Malala – eller Malalai – som falt på slagmarken i 1880 i kamp med de britiske soldatene. Staket ikke Malalas far ut hennes skjebne gjennom å gi henne et navn som dette?

- Han håpet det ville gi meg en plass i samfunnet, dette er den eneste kvinnen i vårt samfunn som har et navn – ellers er de alltid anonyme. Dette var pappas måte å utfordre samfunnet på, han ville at navnet skulle i meg en stemme.

Og det har det sannelig gjort: Malala er i dag en verdenskjent talsperson for jenters rett til undervisning, hun møter verdens ledere som Obama, holder taler i FN og fikk altså dele Nobels fredspris i fjor med Kailash Satyarthi.

Høye forventninger

- Før jeg fikk prisen tror jeg ikke at folk brød seg så mye. Nå for tiden er det blitt en kampanje som har spredt seg over hele verden, sier hun.

Malala har startet et fond, som har som misjon å bygge skoler og på alle vis se til at barn og ikke minst jenter i fattige land får utdannelse.

- Ja visst har mange høye forventninger til meg, men det har jeg selv også. Jeg har lovet meg selv å fortsette å jobbe for barns rettigheter.

HE NAMED ME MALALA: Toor Pekai Yousafzai og Ziauddin Yousafzai under Nobels fredskonsert i 2014.

Liker Bollywood

I dag bor hun og hennes familie på hemmelig adresse i nærheten av London. Malala har gått på skole, hun gikk nylig ut videregående med – ikke uventet – svært bra karakterer, og funderer nå over hvilket college hun skal begynne på.

Privatliv? Rekker hun noe annet enn å være et 18 år gammelt ikon?

Vi får som svar at hun omgås venner, og elsker å se filmer fra India.

- Jeg elsker Bollywood-filmer. De er spennende, det er dramatisk dialog og det er musikk. Hollywood-filmer er stillere, jeg liker musikk – det skjer mer der.

Hun trekker også frem «Dheepan», filmen som vant Gullpalmen ved årets filmfestival i Cannes.

- En bra film med et svært viktig budskap, sier Malala. (©TT/NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere