VÆKERØ: Böhmisk krystall har vært en ettertraktet handelsvare i århundrer. Kombinert med glasskunstner og grafiker Annes Haavinds spesielle design kan resultatet bare bli praktfullt. Ikke rart hun er etterspurt.
For tiden utsmykker hun et nytt kontor i Regjeringskvartalet. Petter Stordalen har nettopp kjøpt en lekker glasskreasjon. Og Kongehuset kjøper glasskunsten hennes til gaver. Haavindglass er eksklusivt, du får det ikke hvor som helst. Og hun designer priser! «Opplagsprisen» er bl.ant annet delt ut til Hegnar og Klassekampen.
- Jeg liker massivitet og bevegelse, jeg liker form. Det skal være enkelt, strengt. Elegant. Jeg var opptatt av det arkitektoniske og tenkte skulpturelt, ikke glass. Vi hadde noe av Benny Motzfeldt hjemme i stua, men det tenkte jeg ikke på da. Siden så jeg arbeidene hennes i et nytt lys. Jeg ble en god venn på studietur til Polen, Berlin og Tsjekkia. Da jeg fikk se böhmenkrystallet, sa det PANG! Det har med klarheten i glasset å gjøre, hvordan lyset reflekteres, glansen. Nå får hun blåst glasset hun designer, nettopp i Böhmen, blant annet hos Beranek.
- Skal du ikke gjøre noe mer? sa håndverkerne da de så den enkle formen. Nå er de vant til det. Og jeg er ydmyk overfor deres fagmessige kunnskap, sier Anne. Da jeg fikk se teknikken og håndverket deres, fikk jeg en ny åpenbaring, Fra min interesse for form og modellering, så jeg nye måter å uttrykke meg på.
Liv og bevegelse i formen
- Det er bevegelse i Annes glasskulpturer. Kanskje fordi hun også har vært danser? Hun underviser i pilates,og danset ballett, klassisk og moderne. -Jeg får ståpels av hardingfele! utbryter hun. -Jeg var med i leikarring. Det er bare så flott! Pols, halling - og internasjonal folkedans. Jeg blir litt bulgarsk på fest, det bobler opp.
Glasset danser også. Noen av vasene minner om hvaler og delfiner. -Formen kastes før den er ordentlig avkjølt, forklarer Anne. - Etterpå kan man sage og ta noen runder med pussing.
- Du har på en måte fanget lys og vann, og gitt det skikkelse av glass?
- Jeg er helt betatt av lysbrytningen i vann! Og dyrene der nede. De lukter deg, vil leke med deg. Man skal ha respekt for livet under vann! Det er 70 % mer sensibelt enn naturen på land.
-Du har kjørt snøscooter på Svalbard og vært omtrent verden rundt. Påvirker synsinntrykkene fargevalget ditt?
- Ja. Fargevalget skal være så enkelt som mulig. Det skal være rent som et arktisk landskap, som polaris.
Inspirert av urformene
Du har blant annet vært undervannsguide i Egypt. Dykket på dypet der nede, sett havbunnens frodige rike. Mange sjøplanter- og dyr har svært enkle former - har det inspirert deg til å designe slike enkle former i glass?
- Det er noe der, nikker hun. -Jeg lager ikke planlagte skulpturer, men blir inspirert i øyeblikket!
I ørkenen lærte jeg stillheten og nærheten til himmelen, sier Anne. Det samme du opplever på høye fjelltopper. Da skjønner du plutselig at sånn ER det! Man skjønner alt! Det fins så mye spennende vi kunne kicke på, bare vi skjønner hva det dreier seg om. Man må lære om seg selv, tore å være i stadier som er kaotiske.
Jeg er der jeg ønsker å være nå. Men har lyst til å drive mer med stofftrykk,og lage skulpturer - svære ting i stein! sier Anne, som blant annet lage en fantastisk installasjon med stofftrykk i 1996. Et fargesprakende kunstverk med innslag av japansk kultur.
Anne har vært med på hanggliding over Kilimandjaro. -Det var et snørike, et eventyr! Og Nepal! Vi så Mount Everest fra mikrofly. Vi kunne ta på fjelltoppene! Hun bærer hele verden i seg, har følt Den Store Ideen bak alt. Hun har satt seg inn i flere av verdens store religioner, og har funnet at essensen er den samme i dem alle. Det innerste, som gjør det mulig å skape. Hun gir sjenerøst tilbake av alt hun har sett og opplevd, og blitt inspirert av. Hun uttrykker livsmysteriet i glass.
Se mer på www.annehaavind.com