Gå til sidens hovedinnhold

Dette er et dance-band

Nimannsorkesteret Jaga Jazzist gir ut ny plate, «One-Armed Bandit», etter fem år uten utgivelser.

Siden 1994 har Jaga Jazzist eksperimentert i krysningspunktet mellom jazz og elektronika, men samtidig hentet inspirasjon fra mange andre hold.

Orkesteret fra Tønsberg var svært aktivt ved begynnelsen av 2000-tallet, og kom jevnt og trutt med nye plater. Nå har det vært en pause på fem år.

– Et par stykker har sluttet, og vi har lett etter nye folk å spille med. Det tar tid å finne formen igjen. Jeg begynte å skrive nye sanger for to år siden, forteller komponist Lars Horntveth.

Kollektivt puslespill

En imponerende rekke musikere har vært involvert i Jaga Jazzist opp gjennom årene. Lars Horntveth har vært med hele veien og er bandets hovedkomponist, men legger vekt på at alle bidrar i låtskrivingen.

– Det viktig å ha musikk det er gøy å spille på konserter. Og skal det være gøy for alle, må alle bidra. Vi har atten hender til sammen, så det blir puslespillmusikk, sier Horntveth.

Jaga minner mer om et kollektiv enn et tradisjonelt band, i og med at det nærmest er normen at medlemmene involverer seg i andre prosjekter.

– Fordelen med at alle er aktive andre steder, er at vi ikke føler at vi må ha solo på hver låt, humrer Horntveth.

– Vi var veldig slitne etter forrige plate. Da var det greit å ta en pause slik at folk kunne tjene penger på andre ting. Pausen ble bare lengre og lengre, inntil vi endelig kom i gang med plate igjen.

Prognissekonger

Band som konsekvent bryter sjangrer og forventninger, ender fort opp med å bli sin egen målestokk. Da er det avgjørende å kunne fornye seg.

– Vi prøver alltid å ta en tur i en eller annen retning. Derfor har publikum lite konkrete forventninger til hvordan vi skal høres ut fra plate til plate. Fire– fem låter på «One Armed Bandit» går klart i en ny retning, mener Lars Horntveth.

For ti år siden var progressiv rock – med lange, varierte, nytenkende låter preget av spesielle effekter og rik instrumentbruk – nærmest et skjellsord. I dag har progrocken fått en renessanse. Dette påvirker også Jaga Jazzist.

– Tittellåta er så energisk som vi noen gang har vært. Der bruker vi blåserekka vår for alt den er verdt, og nærmer oss afrobeat'en. En annen låt har seks–sju forskjellige taktarter. Dette er et proggete, Zappa-aktig element vi ikke har brukt før.

Ninja-musikk

Ninja Tune er et uavhengig engelsk plateselskap som gir ut alternativ hiphop, elektronika og nu jazz. Forståsegpåere nikket bifallende her hjemme da Jaga begynte å gi ut platene sine på Ninja Tune.

For Ninja-sjefen Peter Quicke var det en fjær i hatten å få gi ut Jaga.

– Jaga Jazzist er akkurat det vi ønsket oss i stallen. Jaga er et helt ekstraordinært band, med musikk som henter inspirasjon fra mange forskjellige steder. Av andre artister på Ninja Tune er det vel Cinematic Orchestra og Amon Tobin som minner mest om dem, men Jaga har likevel sin egen greie.

Big Shot Magazine har trukket fram Jaga Jazzists nye album som en av de ti mest spennende dance-utgivelsene i 2010.

Grunnen til at Jaga plutselig har blitt dance, er ifølge Peter Quicke trangen til å klassifisere musikk.

– Ninja Tune er ikke akkurat et dance-selskap, men moderne musikk skal nå engang klassifiseres, og da blir det fort enten rock eller dance. Vi er mer dance enn rock, og det gjelder Jaga også, selv om de like gjerne kunne vært klassifisert som jazz eller prog.

Forventninger

Jaga Jazzist har fått mye oppmerksomhet i utlandet. I høst spilte de i Japan for fans som hadde ventet i ti år på bandet fra Tønsberg.

Kredbandet Mars Volta har listet Jaga Jazzist som et av sine favorittband, men Lars Horntveth vil ikke dyrke applausen fra andre musikere.

– Vi kan ikke leve av oppmerksomhet fra andre artister. Vi må spille ute, det er den største gleden. Jeg vil at Jagas musikk skal være utfordrende å spille, men den skal ikke være vanskelig å høre på.

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling