Gå til sidens hovedinnhold

Dystert, morsomt - og knallbra!

Gjennom et utrolig snodig, morsomt og velspilt typegalleri, spennende dans, musikk, sang og kostymer trollbandt ungdomsskoleelevene på Nordseter helgens publikum.

Nordseter: På to uker har 120 ungdomsskoleelever og deres voksne medhjelpere greid å trylle frem en utrolig bra, spennende, dyster, sår, men likevel morsom forestilling kalt "En ufo gjør entré". Stykket er basert på boken av samme navn av den svenske forfatteren og stand up-komikeren Jonas Gardell, og er dramatisert av skolens lærer Hilde Aarflot.

Juhas univers

I den nesten tre timer lange forestillingen blir vi kjent med unggutten Juha og hans vanskelige oppvekst i en småby, fortalt av ham selv som voksen.

Gjennom tilbakeblikk på ungdomsskoletiden tar vi del i hovedpersonens forvandling fra tafatt, skyldbetynget gutt til opprørsk, enerådende tenåring og alle de konflikter det medfører - inntil han endelig finner seg selv, ved hjelp av David Bowie...

I tillegg til Juha møter vi en rekke andre stereotype ungdommer. Alt fra de fnisete venninnene og den diktskrivende, selvutslettende einstøingen til hippielæreren og bråkebøttene.

Stykket er dagsaktuelt selv om handlingen finner sted i Sverige på 1970-tallet, og ekstra finurlig ble det da man innimellom trakk linjer til lokalmiljøet på Nordstrand.

Latter og gråt

Stykket er fullt av episoder og rollefigurer man kjenner igjen fra sin egen ungdomstid, om enn noe satt på spissen. Med en imponerende profesjonalitet og spilleglede vekslet elevene mellom de alvorligste øyeblikk og lattermilde seanser, og fortellerstemmen flettet det hele sammen på dyktig vis.

"En ufo gjør entre" må være en utmerket måte å bevisstgjøre ungdomsskoleelever på. Her er man innom alt fra homofili, røyke- og drikkepress til gjengmentalitet, mobbing og ikke minst viktigheten av ekte vennskap og det å være tro mot seg selv. Lokalavisens utsendte dro hjem både tankefull, mimrende og lattermild - og litt trist fordi de flinke nordseterelevene bare hadde tre forestillinger å vise seg frem på.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai