Gå til sidens hovedinnhold

Eldres dag i rådhuset

Lokale seniorsentre bidro på underholdningssiden da FNs eldredag ble arrangert i Oslo på mandag. Det var også plass til allsang og politikk.

RÅDHUSET: Med Vidar Lønn Arnesen som konferansier og The Big Chief Jazzband som husorkester, var det duket for feiring av byens eldre på mandag. Byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (Frp) var glad for å kunne invitere til fest i Rådhuset.
- Denne feiringen er en hyllest til alle dere. Jeg foreslår at dette blir en tradisjon, sa hun, til applaus fra gjester fra 41 eldresentre rundtom i byen.

Ikke bare kaker og vafler

Kvelden bød også på underholdning av mer og mindre kjente aktører.
- Vi har et saftig miljø. På eldresentrene våre er det liv og røre, ikke bare kaker og vafler, forkynte Vidar Lønn Arnesen, før Røa eldresenter entret scenen. Deretter var det koret «Rustne røster» fra Veidtvedt/Linderud eldresenter sin tur. Med hjelp fra bandet Onkel Molly, framførte koristene «Danse mot vår», «Syndefallet» og ikke minst hiten «Hallelujah». Også Årvoll eldresenter var i ilden. Koret «Hopplarader'n» feirer 20-årsjubileum i år, og stilte med trekkspillkyndige musikere som sang og spilte «Vågåvalsen», «Gamla kom innat» og «Syvers mazurka»

Tid for politikk

Grorud-mannen Thorleif Holth fra Det sentrale eldreråd fortalte deretter om eldrerådenes rolle, før Odd Grann orienterte om seniorsaken.
- I FNs resolusjon om eldre legger man vekt på uavhengighet, pleie, omsorg, selvrealisering og respekt. Forholdende må legges bedre til rette for en verdig aldring, sa Grann. Han understreket at Norge må bli bedre på rettferdig behandling av eldre.
- Vi må selv få bestemme i hvilken alder vi skal trekke oss tilbake fra arbeidslivet. Det foregår daglig brudd på menneskerettigheter som gjelder oss eldre. Vi er ikke fremmede for å gå til sak mot den norske stat. Vi må stå sammen for å få slutt på aldersdiskriminering, sa Grann til applaus fra salen.

- Som hakka møkk

Deretter var det klart for utdeling av prisen «Årets hederssenior». Utmerkelsen har tidligere gått til blant andre Rolv Wesenlund. I år var det tidligere Høyre-politiker, Røde kors-sekretær og psykiatriprofessor Astrid Nøklebye Heiberg som fikk hedersbevisningen.
- Nå er det ikke sånn at vi eldre har gått ut på dato. Vi begynner faktisk å bli populære. Bøker om oss selger som hakka møkk, fortalte prisvinneren, som selv er aktuell med bok om aldring.
- Hvis vi er villige til å snakke med de unge, og ikke bare fortelle dem hvor vi har vondt, så hører de på oss også. Vi eldre er her, og må brukes. Det er bare ti prosent av oss som skal på sykehjem, men det er ikke så lett å skjønne det gjennom media, fortalte Nøklebye Heiberg entusiastisk.

Allsang

Utover kvelden ble det også underholdning fra eldresentrene på Furuset og Prinsdal. Det hele kumulerte i allsang med Vidar Lønn Arnesen og Kari Svendsen ved roret. Da det hele var over, var publikum tilsynelatende fornøyde.
- Dette er kjempeflott. Stolene er vonde, men ellers var alt bra, forteller Åsta Fagerlid, som kom sammen med scenevante Astrid Jacobsen.
- Kommer dere tilbake neste år?
- Ja, hvis vi lever, så!

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album