Gå til sidens hovedinnhold

En annerledes IDOL-dag

Ane Anderson (18) og Andreas Fleischer (18) fra Ullern inviterte Idol-finalistene på seminar. URO ga et glimt av en annen hverdag enn den glamorøse scenen Idol-finalistene møter hver fredag.

URO står for Ungdommens rettighetsorgan og er Plan Norges rådgivere på barn og unges rettigheter. URO ble opprettet i 2001 og består for tiden av 17 ungdommer fra hele landet. URO har som formål å engasjere barn og unge i levekårene til barn i utviklingsland, og å fremme barnekonvensjonen. De holder foredrag på skoler, arrangerer konferanser, skriver artikler, og jobber med lokalradioer og lokalaviser for å få oppmerksomhet rundt barns rettigheter verden over. Tema for dagen var "vold mot barn", med spesielt fokus på jenter. Over 100 ungdommer deltok på samlingen i Chateau Neuf i Oslo.

- Jeg ble rørt

Fra glitter, glamour og Idol ble overgangen stor til møtet med 15 år gamle Modester Masamba fra Malawi. Hun fortalte om utfordringer jenter i hennes hjemland møter hver eneste dag. Malawi er et av verdens fattigste land og Plan Norge har et omfattende arbeid i landet.
Opplegget var kjempebra, og jeg ble rørt av det jeg så og hørte. Dette burde ha vært obligatorisk for alle elever å være med på. Det er veldig kjekt med så engasjerte ungdommer som dere i URO, sa Glenn Lyse, en av de gjenværende finalistene.
Dagens læreøkt ble avsluttet med en film om en syv år gammel indisk jente som livnærer familien sin gjennom å arbeide på en søppelfylling. På slutten viste en quiz at Idol-finalistene hadde fulgt med i timen og de hadde all grunn til å være fornøyd med dagens elever.

- Engasjerte

Tidligere på dagen var Ane, Andreas og Miriam med på et stort seminar arrangert av Ungdommens rettighetsorgan. Ane er leder og de andre er vanlige medlemmer. Her holdt blant annet Saynab Mohamud et gripende foredrag om sin sterke kamp mot omskjæring av jenter. Hun er selv omskjært og stod i 2002 fram sammen med Kadra Noor og avslørte uakseptable holdninger blant muslimske ledere.
- Det var kjempeinteressant. Idolene viste stor interesse for Plans arbeid. De var godt å se at de ikke gir blaffen i alt annet selv om de har blitt såkalte "kjendiser", sa Ane om seminardagen.
- Det var kjempehyggelig at dere ønsket å invitere meg til å snakke på seminaret deres. Ungdommene her i dag har vært så engasjerte, og stilt masse spørsmål. Vi trenger ungdommer som er villige til å lære. Verden går ikke rundt uten engasjerte ungdommer som dere, sa Saynab til URO.

Reklame

Ny mobilavtale barberer prisene på abonnementet