Gå til sidens hovedinnhold

En lokal historie

Even Saugstad begynte foredraget med en historie fra Trollvann i Lillomarka:

Hun hadde sovet i omtrent tre timer da hun ble vekket av noe, kanskje var det et plask fra vannet. Hun reiste seg opp i sittende stilling og så seg omkring, men alle andre sov.

På den motsatte strandkanten var det en 10-15 meter høy fjellvegg som gikk rett ned i vannet og langs den lå en liten plattform ved vannkanten. På denne stod det en ung vakker kvinne med utslått hår, splitter naken, og med begge hender rettet frem for seg som om hun ville favne noen.

Jeg stirret på henne, men hun så meg ikke, så jeg tok bort på mor. Hun lå meg nærmest og jeg visket til henne. Mor reiste seg, men kvinnen så oss fremdeles ikke. Nå vekket mor alle, og alle så henne. Den gang var det uhørt å vise seg naken for folk, men denne kvinnen stod nå der, til en av guttene ropte "Er du gæren, du da jente! Ser du ikke at det er folk her? Tror du at du er alene her du!"

I samme øyeblikk var hun borte, som sunket i jorden. Mannfolkene delte seg i to flokker som gikk rundt vannet på hver sin side, men de fant ingen. Det var heller ingen spor etter bading, steinen ved vannet var helt tørr og andre folk fantes det ikke der oppe.

"Så hvor hun kom fra eller gikk hen er oss en gåte til denne dag". Og hun har vært vårt samtaleemne i lange tider. Jeg for min del så dette synet i mange dager. Ja, jeg kan se det nå når som helst.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted