Gå til sidens hovedinnhold

Endelig får Oslos øst sin egen kino igjen

Mens det i gamle dager lå flust med kinoer i Oslo indre øst, står Ringen i dag ganske alene.

LØKKA: Parkteateret, Ringen, Sinsen, Soria Moria og Jarlen kino. Samtlige lå plassert på østkanten.

Mange av våre lesere vil nok nikke gjenkjennende når vi ramser opp de forskjellige kinotilbudene som en gang spilte en sentral rolle i østkantens kulturliv. Oslo kino har den historiske oversikten:

Ringen Kino: Lå på Carl Berners plass i Oslo fra 1939 til 1988. Ofte omtalt som reprisekino, men det ble også vist premierer her.

Jarlen kino: Eksisterte fra 1938 til 1988. Jarlen kino lå i Åkebergveien 56, og ble kalt «Jalla» og «Likkista». Navnet «Likkista» fikk den på grunn av takets snodige form. Kanskje er Jarlen restaurant lenger bort i gata oppkalt etter den gamle kinoen?

Parkteateret: Plassert på Olaf Ryes plass 11. I 1907 åpnet Kristiania Bryggeri Grünerløkkens Kinematograf i bygningen. I 1913 skiftet den navn til Grünerløkkens Verdenstheater. Fra 1918 til 1922 ble det foretatt en større ombygging, der fasaden fikk ny utforming, og kinoen fikk navnet Parkteateret. Parkteatret kino holdt det gående som kommunal kino til 1991. I dag hender det fortsatt at Parkteatret viser dokumentarfilmer, men stedet er vel først og fremst forbundet med andre sceneaktiviteter og servering.

Soria Moria: Soria Moria kino åpnet 26. desember 1928. Kinoen ble hetende «Soria Moria» etter en navnekonkurranse der det strømmet inn hundrevis av forslag. Opprinnelig hadde man vært inne på tanken å kalle den «Torshov kino» eller «Folkvang». I dag huser bygget blant annet Cosmopolite.

Sinsen kino: Lå i Trondhjemsveien 163 og den åpnet sine dører for publikum første gang 3. oktober 1936. Lokalet ble i tillegg til kino også brukt til konserter og annen kunstnerisk underholdning. Den ble drevet privat frem til sammenslåingen av Aker og Oslo i 1948. Nedlagt i 1967.

Kilde: Oslo Kino

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen