RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erlend Elias er årets homotopp

ERLEND ELIAS er året homotopp.
ERLEND ELIAS er året homotopp. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:

(Avisa Nordland): Det norske nettsamfunnet Gaysir har kåret Homotoppen 2015, og på pallen står Erlend Elias Bragstad (32) fra Tysfjord og P3 Morgens Silje Reiten Nordnes (30) fra Hamarøy.

Kjendisene fra Nord-Salten har kapret henholdsvis gull- og bronseplassering i kåringen, som er forbeholdt homofile og lesbiske som gjør en forskjell for andre gjennom det siste året.

Gjert Moldestad (33), Brann-supporter og redaktør for Brannmagasinet «Den 12. mann» har fått sølvplassen.

MORGENFUGLER: Yngve Hustad Reite (t,v,), Ronny Brede Aase og Silje Therese Reiten Nordnes i P3morgen.

Stor positiv påvirkning

Bragstad ble kåret til Årets nordlending i 2014. Han er kjent som kjendisstylist og tv-personlighet, og har markert seg som en forkjemper for samiske homofile.

Nordnes er journalist og programleder i NRK P3, der hun leder kanalens morgensending sammen med makker Ronny Brede Aase. 30-åringen får skryt fra Gaysirs redaksjon, som mener at hamarøykvinnen «med sin joviale, humoristiske og likeframme stil har stor positiv påvirkning på unge homofile, så vel som heterofile».

Les mer: Erlend Elias er Årets nordlending 2014

Nå skal Erlend Elias fra Tysfjord være typen til NRK-Leo

Se P3-Silje synge sin favorittlåt - sammen med Halvdan!

Prisvinner, nysingel og redd for å sjekke opp damer

Evne, vilje og mot

Gaysir skriver følgende om kåringen på sine nettsider:

"Kriteriene for vår vurdering av kandidatene er de samme som tidligere år. Det handler om å ha evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofili.

I vår tolkning holder det ikke å bare være i posisjon - kandidatene må utvise et engasjement og ønske om å gjøre samfunnet til et bedre sted for homofile. Det kan dreie seg om å stå på barrikadene, men kan også være en kraft som ligger i å være kun seg selv eller jobbe litt utenfor radaren."

Ujålete

- Det er jo helt vilt. Jeg ble målløs da jeg fikk vite om kåringen. Jeg visste ikke at jeg var nominert engang, sier Bragstad når an.no ringer ham.

I sin omtale skriver Gaysir at Bragstad, gjennom sin ujålete væremåte, er et forbilde for mange unge:

"På nettet er det mange som har noe de vil si om Erlend Elias – det har også Gaysirs redaksjon. Vi mener at bak hans «jåleri», og det noen velger å kalle overfladiskhet, skinner det tydelig gjennom at Erlend Elias ikke tar seg selv så høytidelig.

Han byr på seg selv, og Gaysir mener han er modig gjennom å vise seg selv fullt og helt. Han viser at han er stolt av sin homofile legning og sin lulesamiske bakgrunn."

- Det å bli satt pris på av sine egne, hvis man skal si det på den måten, er helt utrolig. Å gå fra å vinne Årets nordlending til å vinne pris som årets Homotopp er helt surrealistisk. Det er nesten så jeg må klype meg i armen, sier kjendisstylisten og tv-personligheten til an.no.

- Det må være noe i vannet

Bragstad har kjent «bronsevinner» Silje Nordnes i mange år.

- Vi har vokst opp så å si ilag, og har møttes både på bygdefester og på konsert i Oslo. Vi tilhører litt samme bransje, samme miljø. Hun er en fantastisk jente, sier 32-åringen om Nordnes.

Han synes det er fantastisk at to personer fra Nord-Salten «kupper» Homotoppen 2015.

- Det må være noe i vannet eller lufta der oppe, sier Bragstad og ler høyt.

- Det er ekstremt mange homofile og lesbiske i Norge, og at to fra Nordsalten havner i toppen... Ka e prosenten førr det?

- Hvorfor tror du det er slik?

- Vi har lært å bite fra oss og hevde oss. Jeg tror at vi kommer fra samfunn der vi har fått lov til å være oss selv hele veien, og hatt støtte fra foreldre og venner. Det gjør at man bli veldig sterk. Kanskje har vi fått lov til å være forbilder fordi vi tør å stå for det vi er hundre prosent. Det gjør både jeg og Silje.

Venter på snorklipping

Etter at han ble kåret til Årets nordlending i desember i fjor har Bragstad hatt mange spennende konferansierjobber og foredrag i nord.

Allerede i mai kommer han tilbake til Bodø, til et arrangement i regi av City Nord.

- Det blir veldig spennende. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Bragstad hemmelighetsfullt.

- Hvordan er det å være Årets nordlending?

- Det er fantastisk! Men jeg har ennå ikke fått klippet noen snorer eller åpnet nye ting der oppe. Det venter jeg på, sier 32-åringen med glimt i øyet.

Tidligere denne måneden gjestet han Vinterfestuka i Narvik, og i vår skal han til Finnmark for å ha foredrag og holde workshop for samiske homofile under Sapmi Pride.

- Jeg er så stolt av å være en ekte nordnorsk samisk homofil, slår Bragstad fast.

20.000 til Queer Sámit

Som årets Homotopp får 32-åringen peke ut en veldedig organisasjon eller et prosjekt som Gaysir donerer 20.000 kroner til.

- Jeg har lyst til å donere pengene til Queer Sámit, en forening for samiske homofile. De står blant annet bak Queering Sápmi, som er et prosjekt som har samlet historiene til en rekke samiske homofile. I tillegg står de bak Sápmi Pride, som arrangeres for første gang til våren, forteller Bragstad.

Han har såvidt vært i kontakt med styret i Queer Sámit om donasjonen.

- De ble veldig glade. Vi skal ta et møte om hvordan pengene skal brukes, men det kommer til å bli øremerket unge samiske homofile som trenger hjelp og veiledning til å komme ut av skapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere