Gå til sidens hovedinnhold

Et hus med musikalske tradisjoner

I et gammelt hus i Oberst Rodes vei har man i over 40 år kunne samle seg til vakre toner og lyriske krumspring.

Nordstrand: Vi begynte å arrangere huskonserter her ett år etter at vi flyttet hit i 1964, forteller Helge Birkeland.

Bakgrunn

Birkeland har i sitt liv jobbet som konsert- og operasanger, og hans kone Kirsti Birkeland har på sin side jobbet med litteratur. Til tider har huskonserten vært et samarbeid mellom de to, og det har vært både musikalske og litterære innslag.

Jeg er prestesønn, og under krigen samlet min far store og små til slike typer konserter. Det var ikke bare sang da, men også sketsjer og slikt. Så jeg har vel dette med meg fra barndommen, beretter Helge Birkeland.

Intimitet

Fra 1965 og i mange år, til langt utpå 80-tallet, arrangerte vi huskonserter én gang i måneden. Så var det noen år hvor vi hadde det for travelt så tradisjonen stoppet opp. Men etter at vi ble pensjonister så synes vi det var hyggelig å ta opp tradisjonen og siden 2006 så har vi hatt en del konserter igjen, forteller Helge.

Det er noe eget med huskonserter, de har en mye mer privat og intim atmosfære. Huskonserter er en utmerket måte å rekruttere folk til å interessere seg for klassisk musikk. I og med at vi hadde gode forbindelser i dette miljøet så synes vi at vi hadde et ansvar for dette, forteller sangeren. Etter at ekteparet Birkeland kom til Nordstrand i 1965, fant de raskt ut at det var et rikt musikkmiljø her.

Og jeg møter stadig folk som var med på huskonsertene for 40 år siden og vi snakker om de opplevelsene enda, beretter Helge. Til huskonsertene kommer venner og bekjente og venner av disse igjen. Konsertene samler i snitt 40 til 50 mennesker.

Vi var 120 folk her på det meste, forteller Helge.

Mussorgskij

Sist søndag var det igjen konsert i det gamle huset i Oberst Rodes vei. Det musikalske temaet denne gangen var den store komponist Modest Petrowitsch Mussorgskij (1839 - 1881).

Helge Birkeland åpnet konserten med sang og opera. På programmet sto blant annet "døden, sanger og danser" og "Mefistos sang om loppen". Innledningsvis holdt han et lite foredrag om komponisten.

Vi vil gi et innblikk i det som ligger bak musikken og rammen rundt den. Det er det noe av det som er spesielt med huskonserter, sier Helge.

Etter pausen sang Torild Sandøe Møller fra Mussorgskijs komposisjoner som bygger på observasjoner fra barneværelset. På piano akkompagnerte Torhild Fimreite og alle tekstene er oversatt av Kirsti Birkeland. Sandøe Møller forteller at hun allerede som liten jente var med på disse huskonsertene.

Det er noe helt spesielt med disse konsertene, det er ekte, det er dette det dreier seg om, forteller Sandøe Møller.

Til neste huskonsert kommer Hege Høysæter som synger ved Operaen. Hun skal synge Grieg og Helge Birkeland skal synge et utvalg sanger han har sunget opp gjennom livet. Hvis man har lyst til å komme på denne konserten, kan man ta kontakt med ekteparet Birkeland.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta