Gå til sidens hovedinnhold

Fascinert av rask mat

Den reformerte matsnobben taler i dag pølsebod-kulturens sak. Jørgen O Grann fra Voksen er ute med sin tredje kokebok, "Fast Food".

Voksen: Mye tyder på at Jørgen O Granns neste prosjekt vil gå dypere inn i materien hos pølseglade nordmenn. Under arbeidet med boken "Fast Food", oppdaget han sin egen, men også andres fascinasjon for den norske pølseboden. Franskmennene har bistroene, Ola Nordmann har pølseboden. Skal vi tro Grann.
- Det finnes så mange boder og alle har sine særegenheter. Mange steder har bensinstasjonene tatt over, men den klassiske pølseboden lever fortsatt i beste velgående. Spesielt på mindre steder i Norge, sier Grann.
For tiden er han ute med kokeboken "Fast Food- den endelige guiden til Norges flora av gode gatekjøkken, og hvordan verdens aller beste mat kan bli enda bedre i ditt eget kjøkken. Og den salige mettheten etterpå" gitt ut på Schibsted forlag. Boken er hans tredje i rekken. Noe utradisjonell i matveien har Grann vist seg å være. Med sin forrige bok "Digg- feit i fei" trykket han på knapper hos kostholdsbevisste landet over. Og den nyeste boken er heller ikke skrevet for helsefrikene. Her får du oppskriften på hvordan lage fast food hjemme på ditt eget kjøkken og på menyen står blant annet hamburgere, pizza, kebab og pølser med de sauser og diper som hører med.
- Det er jo slik at den mest utskjelte maten, likevel er den best likte, smiler Grann.

En litt useriøs bok med seriøse oppskrifter

I tillegg til oppskrifter på mat som passer seg foran tven på fredagskvelden, kan Grann servere fakta om hurtigmatens kultur og historie. Mye er nok tull og tøys, selvsagt.
- Boka er litt tøysete ment. Men oppskriftene er reelle og veldig gode. Vi snakker slow food- prinsipper på fast food- mat. Lage den maten vi liker best, men med de beste råvarene.
- Du er ikke helt i takt med resten av helsenorges enorme fokus på sunt kosthold?
- Det er nok ikke alle som har skjønt at boka også er litt spøkefult ment. Hadde dette vært en seriøs bok som forherliget fast food, hadde jeg forstått at folk kunne blitt provosert av innholdet i boken, forklarer Grann.
Under den matglade forfatterens arbeid med boken, var en gastronomisk reise mellom gatekjøkken og pølseboder i ulike byer i Norge en selvfølge. Fast food-genren er en type mat som skal favne folk flest. Den baserer seg på mat de fleste synes er god. Likevel har Grann oppdaget at det finnes helt spesielle særegenheter ved enhver seriøs pølsebodbedrift.
- De er alle så jævlig nøye på det. Alle har sin måte å servere pølser på. Det er dritsjarmerende! ler han.

Ja takk- begge deler

Selv er han glad i god mat. Det være seg rask mat servert stående, eller sittende på en bedre restaurant. Og han kaller seg selv en reformert matsnobb.
- Det viktigste er jo at maten smaker godt. Og jeg mener stjernekokken ikke skal ha enerett på å mene noe om hva det er, sier han og mener skikkelig god gatekjøkkenmat servert i stilfulle restaurantlokaler på Oro ville lurt de fleste.
- Folk kjøper det- man forventer at maten skal være ekstra god fordi den er pakket inn i en setting med proffe kokker, smilende servitører, små porsjoner, høye priser og lang ventetid.
Høyest listeplassering på Granns egen favorittmeny, har, ikke overraskende, pizza.
- Pizza er faktisk et veldig godt eksempel på det jeg snakker om. Man kan mure en steinovn og bake sin egen delikate pizza, men man kan også slenge en frossenpizza inn i ovnen som kan smake vel så godt akkurat da.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk