Gå til sidens hovedinnhold

- For meg er han en helt!

Svein Olav Kolset fra Nordberg har gitt sin multihandikappede sønn en stemme. Gjennom boken "En sjelden kar" gir han et innblikk i hverdagens oppturer og nedturer.

Skådalen: Torgeir Kolseth (32) har tilbrakt mye tid på Skådalen kompetansesenter. Det var derfor svært naturlig at boklanseringen skulle bli nettopp her. Og flere kjente fjes hadde møtte frem, blant dem Kåre Willoch, Jostein Gaarder og Karin Andersen fra helse-og sosialkomiteen. Kafeen på kompetansesenteret var forøvrig fylt til randen da forfatteren selv fikk ordet.

Memoarer

- Det er utrolig hyggelig å se at så mange har tatt turen hit opp idag. Det betyr mye. Når det gjelder hvorfor jeg startet med dette prosjektet var det i grunnen i forbindelse med min sønns 30-årsdag. For hvem ville og kunne skrive min sønns memoarer? Hvem kunne være hans stemme? sier Kolseth.
Han tok selv på seg ansvaret og begynte på boken som i følge Jostein Gaarder er blitt et dokument av et liv. Selv skriver Kolset:
- Jeg skriver for å vise frem et liv levd og kjempet utenfor rampelyset. Livet med Torgeir har vært en dramatisk og annerledes reise. Jeg skriver for å løfte frem han og hans likesinnede. De små helter som kjemper og vinner små og store seire fjernt fra avisenes førstesider.

Omsorg for samfunnet

Journalister, venner, familie og ansatte ved Skådalen kompetansesenter satt som tente lys. Kåre Willoch, Jostein Gaarder og Karin Andersen dannet et panel i front sammen med forlegger og forfatteren selv. Willoch, som selv har et psykisk utviklingshemmet barnebarn takket umiddelbart ja til å skrive forordet i boken "En sjelden kar".
- Omsorg for disse helt spesielle barna, er omsorg for samfunnet. Jeg mener denne boken varierer fra det fremragende til det dypt beklagelige. For det er mye flott som skjer rundt oss, men det er også steder hvor det tilsynelatende har stoppet opp. En ting jeg er svært opptatt av er de som ikke har noe familie eller noen som kan ta kampen for seg. Hva skjer med disse menneskene? sa Willoch og la til:
- Generøsitet lønner seg overfor disse familiene, det har vi råd til. Det er ingen som er tjent med at familien til et multihandikappet barn til en hver tid skal lure på hvordan de skal få endene til å møtes.
Svein Olav Kolset har lært mye gjennom et liv levd sammen med sin sønn. Til tross for at nettopp livet ble helt forskjellig fra hva familien først hadde tenkt.
- Det har vært sterkt å leve sammen. Vi måtte bearbeide sorgen. For livet ble ikke slik vi først hadde tenkt. Vi var blitt robbet. Vi måtte omprogrameres. Og ikke minst lære oss å beherske nye områder. Men med team Kolset ble veien til etter hvert, sa han.
- Torgeir er nå over 30 år. Han lever og trives til tider godt. Han stevner fram med sine begrensninger. En livsvilje som trenger gjennom alt. Det er blitt et liv verdt å leve. Takket være familie, venner og alle gode hjelpere i apparatet. Men først og fremst takket være han selv. Han er en helt. Et under, skriver Kolset mot slutten av boken.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter