Gå til sidens hovedinnhold

Forfatter på banen

Med boka "Groruddalen, en reiseskildring" lærer Øyvind Holen hele Norge om Groruddalen. Lørdag snakker han om boka på Nordtvet bibliotek.

Groruddalen: Øyvind Holen ville vise mangfoldet i Groruddalen med boka han ga ut i fjor. Han har fått mye oppmerksomhet for skildringen av en t-banereise gjennom området han selv vokste opp i.
Dette er en slags voksenopplæring, verken skjønnmaling eller skremmeskudd, forteller Holen.
Boka har stort sett fått positive reaksjoner, men Øyvind Holen har fått noen negative tilbakemeldinger på at han har valgt å holde seg til historien fra 50-tallet til i dag. Andre pirker på personlige kjepphester.
Vanligvis er reiseskildringer fra steder langt unna. Det er uvanlig at folk leser reiseskildringer om der de er fra, sier Holen.

Bør leses på t-banen

Norsk kulturråd var i alle fall fornøyd med boka. "Groruddalen, en reiseskildring" ble som én av 31 sakprosabøker kjøpt inn av rådet og sendt ut til bibliotek over hele landet.
Øyvind Holen er likevel litt skuffet over salget av boka. Han mener den ikke har nådd frem til dem som kan være mest interessert.
Den er å finne under reiselitteratur i bokhandelen, men det hadde vært moro om den også var i salg på Narvesen eller liknende, sier forfatteren.
Han mener boka absolutt bør leses på t-banen, siden den er en skildring av en t-banereise.
Drømmen er å gi ut boka sammen med Oslo Sporveier, i et miniformat som likner på rutetidene. Disse kunne koste rundt 100 kroner, men da trenger jeg nok en medfinansiør, sier Holen.

Mye klaging

Etter utgivelsen av "Groruddalen, en reiseskildring", har Øyvind Holen flere ganger talt Groruddalens sak. Allerede før utgivelsen ble han invitert da Oslo byforum arrangerte debatt om Groruddalen. Holen mener denne debatten var som groruddalsdebatter flest, med mange store og overordnete temaer på banen.
Det er entusiastene som reiser seg opp. De er lei av klager, men klager selv. Det blir fort litt selvpisking, påpeker forfatteren.
Når Groruddalen nå får midler fra både stat og kommune, håper han dette kommer til gode de områdene som trenger det mest.
Det er mange entusiaster på Grorud og Stovner, men det er tristere på Trosterud, Haugerud og Lindeberg. Disse stedene står litt i skyggen i Groruddalen, sier Holen.

Kultur

I en kronikk i Dagbladet kritiserer en irritert Holen riksavisene for å bare sende nyhetsjournalister til Groruddalen.
Det har skjedd mye kultur i Groruddalen de siste årene, som Granittrock, utendørskino og ulike aktiviteter på Linderud gård. Det er lett å si at det skjer lite i Groruddalen hvis man sammenlikner med sentrum, men man bør heller sammenlikne med andre drabantbyer, sier forfatteren.
Holen mener det er en feil tanke å skape et stort sentrum i Groruddalen. I stedet går han inn for å ruste opp de små sentrene for å skape et bedre tilbud lokalt.
Slik folk snakker om Groruddalen, skulle man tro området var ett t-banestopp med senter og blokker. Hovedtanken med boka er å vise mangfoldet. Groruddalen er alt fra fredelig villaidyll til narkohelvete, sier Øyvind Holen.
Drømmen er å gi ut boka sammen med Oslo Sporveier, i et miniformat som likner på rutetidene
Øyvind Holen

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer