Gå til sidens hovedinnhold

Franske følelser for østkanten

Duoretro har gått egne veier når de slipper sin første plate lørdag 13. januar. Og det med en helt spesiell hilsen til østkanten.

OSLO ØST: Vi har laget en spesiell hilsen til østkanten på denne plata, det er et fransk arrangement av "Akerselva du gamle", sier Håvard Svendsrud, den ene halvdelen av Duoretro.
Den har et litt annet klangbilde enn det man kanskje er vant til, men den er fortsatt gjenkjennelig, fortsetter han.

Romantikk i høysetet

Duoretro består av Håvard Svendsrud fra Sagene på trekkspill og Kay Werner Hartvigsen fra Etterstad på kontrabass. Sammen har de laget nye arrangementer av gamle sanger, alle inspirert av så kalt fransk musettemusikk. Plata "Retro and up to date" slippes lørdag med konsert i Oslo og påfølgende skandinaviaturné.
Fransk musettemusikk går for å være kjærlighetens språk og kjennetegnes av å være litt sår og bedende. En av de store frontfigurene for sjangeren er Edith Piaf, musikken skal visstnok være det ypperste innen romantikken.
Musikken er det mest romantiske av det romantiske, sier Svendsrud, og får støtte fra kollega Hartvigsen.
Det er vanskelig å forklare hva dette egentlig er, vi kan snakke og snakke om musikken, men det er først når man hører den at man forstår. Men man blir hvertfall ikke sur av denne musikken, sier han.

Refser musikkbransjen

Musettemusikk har den siste tiden blitt stadig mer populært på kontinentet, noe Duoretro håper vil smitte over til Skandinavia. Imidlertid har det ikke vært lett å få aksept i musikkbransjen for den noe særegne sjangeren. Håvard Svendsrud har startet eget plateselskap der Duoretro gir ut plata, fordi ingen av de etablerte selskapene hadde tro på musikken.
Musikkbransjen er kjøpt og betalt, systemet er helt, ja det er til å bli stein gæern av, sier Svendsrud, som mener musikkbransjen selv må ta sin del av skylden for fordommene mot musikken de spiller.
Folk i musikkbransjen ler av trekkspill, det har smittet over på folk flest. Vi spilte musikken vår for noen ungdommer og de synes det var kjempebra. De har bare ikke fått muligheten til å høre dette før, sier han.
Det har tatt ett år fra duoen bestemte seg for å gi ut platet. Det har vært en utfordrende, men morsom periode.
Vi er veldig fornøyd, det har vært utfordrende og i noen uker hadde vi kun fokus på administrative ting. Derfor skal det blir godt å få fokus på det musikalske igjen nå, når vi skal på turné, sier duoen.
Men det har vært veldig interessant å se hvordan bransjen fungerer, sier Håvard Svendsrud.

Vil gi tilbake til østkanten

Både Svendsrud og Hartvigsen er innflyttere til Oslo indre øst fra henholdsvis Modum og Kristiansand. Etter flere år i Oslo er de imponert over måten de har blitt tatt i mot på i nærmiljøet.
Vi har opplevd noe i Oslo øst som vi aldri har opplevd før. Her har vi nemlig utelukkende positive erfaringer. Vi har hatt masse samarbeid med bydelene om både store og små arrangementer, og våre ideer har alltid blitt tatt godt i mot, sier de, og legger til at de gjerne vil gi noe tilbake.
Det er viktig å ta være på nærmiljøet. Man bør bruke den lokale butikken og den lokale puben. Vi spiller gjerne på lokale steder i Oslo øst, vi har gjort det før, og det blir alltid god stemning, sier Kay Hartvigsen.
Førstkommende lørdag slippes altså plata "Retro and up to date", og samme dag blir det lanseringskonsert på Belleville i Oslo, før turen går videre til Stockholm og København.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album