RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredsprisvinnerne hyllet med fakkeltog


HYLLEST: Det ble arrangert et fakkeltog fra Jernbanetorget til Grand Hotel i forbindelse med at Den tunisiske dialogkvartetten mottok fredsprisen i Oslo torsdag.
HYLLEST: Det ble arrangert et fakkeltog fra Jernbanetorget til Grand Hotel i forbindelse med at Den tunisiske dialogkvartetten mottok fredsprisen i Oslo torsdag. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nobelkomiteen håper fredsprisvinnerne fra Tunisia vil spre glimt av håp og utvikling til en region som står i flammer. Torsdag kveld ble vinnerne hyllet med fakkeltog i Oslo.

LO-leder Gerd Kristiansen deltok for å feire søsterorganisasjonen UGTT, en av prisvinnerne.

– Vi synes årets pris er helt fantastisk, og den viser betydningen av folkelig engasjement for å skape fred, sa hun.

Fra balkongen på Grand Hotel skulle representantene for vinnerne senere motta hyllesten fra Oslos befolkning. Deretter ventet fredsprisbankett.

I sin første tale som Nobelkomiteens leder under fredsprisseremonien i tidligere på dagen beskrev Kaci Kullmann Five årets pris som en pris «gitt mot et bakteppe av uro og krig».

Sommeren 2013 var Tunisia på randen av borgerkrig, men Den tunisiske dialogkvartettens inngripen bidro til en fredelig utgang, poengterte hun i Oslo rådhus.

– Tunisia ble spart for borgerkrigens redsler og fikk i stedet på plass et styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro, sa Five.

Saken fortsetter under bildet.

Prisvinnerne i Den tunisiske dialogkvartetten vinker til fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotel i Oslo torsdag kveld. 

Les også: CNN-ikon: - Derfor nekter jeg å gå på Nobels gallamiddag

– Se til Tunisia

Fredelig maktovertakelse og en lovende demokratisk utvikling er Tunisia ganske alene om blant Midtøstens falne diktaturer. I nærområdene er millioner drevet på flukt av krig, konflikt og forfølgelse.

Fakta: Nobelmeny 2015

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Til forrett bød kokkene på hjort fra Røros med kastanjemousse, fersk kjørvel, geitostkrem tilsatt solbær, kastanjeflak og hylleblomstgelé.

Til hovedrett fikk vinnerne nyte laks fra Frøya med blekksprutblekk-couscous, løyrom, granateplekjerner, friterte blekksprut-tentakler og blomkålkrem tilsatt chili.

Deretter ble det servering av akevittsorbé, etterfulgt av ytrefilet av lam fra Trollheimen, med urtecrust, kyllingbrystmousse med lammebrissel, potetfondant fylt med aubergine- og tomatpuré, samt jus de viande av lam.

Hele festmiddagen ble avsluttet med Makroutkake med kiwisorbé, granatepleskum og mini-baklava av pistasj til dessert.

– De som hevder at islam ikke lar seg forene med demokrati eller at islamske og sekulære partier ikke kan samarbeide til fellesskapets beste, kan se til Tunisia, sa Five, som beskrev den tunisiske grunnloven som den mest egalitære og demokratiske i hele den arabiske verden.

De fire fredsprisvinnerne i dialogkvartetten fikk hver sin medalje og hvert sitt diplom under den tradisjonsrike seremonien. Så holdt de hver sin del av et samkjørt nobelforedrag.

Les også: - Det er hverdagshelter som får fredsprisen

Utfordringer

– At verden hedrer den nasjonale dialogen i vårt land er en bekreftelse på at vi deler de samme verdiene, sa Houcine Abassi, generalsekretær i fagbevegelsen UGTT.

– I dag trenger vi dialog mellom sivilisasjoner. Vi må leve fredelig sammen, til tross for våre ulikheter, la han til.

I nobelforedraget fortalte de fire prisvinnerne om de mange vanskelighetene som måtte overkommes før det ble oppnådd enighet. Samtidig påpekte de at faren slett ikke er over for Tunisia.

– Det er vår plikt å jobbe for å bringe verdige levevilkår til alle tunisiere, og få bukt med fattigdom og ulikheten som finnes mellom ulike deler av folket, sa Ouided Bouchamaoui i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA.

Les også: Strenge sikkerhetstiltak rundt Nobel-seremonien

– Gir håp

Statsminister Erna Solberg (H) håper årets fredspris vil mobilisere tause krefter som ellers ikke engasjerer seg fordi konfliktene er så skarpe.

– Dette er et signal om at det er mulig å tenke annerledes og innlede dialog framfor konflikt, sier hun.

SVs Heikki Eidsvoll Holmås var blant dem som foreslo at Den tunisiske dialogkvartetten skulle få fredsprisen.

– Den arabiske våren ble innledet i Tunisia. Landet er nå håpet for hele Midtøsten og kan stå som et eksempel for resten av regionen, sier han.

Nobeldagen startet som vanlig med Barnas fredsprisfest om formiddagen, før fredsprisvinnerne ble tatt imot til audiens på Slottet. (©NTB)

Mange møtte opp for å hylle fredsprisvinnerne med fakkeltog i Oslos gater torsdag kveld. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere