Gå til sidens hovedinnhold

Fugl eller fisk i 50 år

I 50 år har den eksistert som dyrebutikken over alle dyrebutikker på Briskeby. Her finner du fortsatt akvariefisk, marsvin og kakaduer i skjønn forening.

Briskeby: Du har sikkert sett den der den ligger på hjørnet av Professor Dahls gate og Briskebyveien. Hvis du har bodd i strøket en stund, er det heller ikke umulig at du har vært var innom for å småprate litt med fuglene, eller kjøpe et bein til Fido.

Alltid blid

I 50 år har den ligget der, og småfuglene flakser fortsatt energisk i vinduet. Trappen er nymåket, og eieren er like blid og hjelpsom som alltid.

På Naranja Fugle- og Akvarieforretning kan man kjøpe hundefor, dyreleker, kattesand og godteri til husdyret. Men det viktigste av alt er selvfølgelig fuglene, kakaduene, og de utallige antall marsvin og kaniner.

Kjetil, hvor mye koster den kaninen, spør en liten jente.
450. Du får spørre faren din om lov da vet du, sier Kjetil Jordbakke.

Hun smetter glad og fornøyd ut døren, med et klart mål for øyet.

Appelsin

Det er få som vet så mye om Naranja som Kjell, siden han nesten er født og oppvokst i butikken. Det var faren hans som kjøpte og drev butikken fra 1962, og Kjell tok over driften nesten seksten år senere. Hvis noen fortsatt lurer på det noe uvanlige navnevalget, kommer forklaringen her.

Naranja var en fruktbutikk før 1950, og fikk derfor navnet som jo betyr appelsin på spansk. Da faren min tok over lokalet, beholdt han navnet, forklarer Kjell.

Beo

Naranja har huset celebriteter, og strøkets mest kjente er garantert den svarte pratsomme indiske stæren Beo.

Beo var veldig glad i å prate ja. Tydelige etterligninger av både manns- og kvinnestemmer var på mange måter spesialiteten, sier Kjell mimrende.

Alle som handlet i butikken, måtte regne med få en brutalt ekko av egne ord i fleisen.

Men ikke alt gikk som smurt i butikkens verden. En sørgelig jul på begynnelsen av 90-tallet ble Beo, en kakadue og litt småpenger, stjålet.

Etter en stund var etterlysningen i gang, og forbausende nok kom begge fuglene til rette igjen.
Det var en kunde som hadde en kakadue, som fant ut at en tvilsom venn av hans niese hadde noe med innbruddet å gjøre, forklarer Kjell.

Kakaduen ble hentet i en leilighet på Haugerud første nyttårsdag, mens Beo allerede hadde blitt solgt videre. Han ble til slutt funnet hos en narkoman, som ikke hadde tatt ordentlig vare på den indiske stæren. Ferden var over for Beo, og han har siden vært dypt savnet av strøkets lokalbefolkning.

Bianca

I dag er det andre fugler som kakler høyt, og kakaduen Bianca er en av veteranene. Hun er 30 år gammel og veldig oppmerksomhetskrevende, kan Kjell fortelle. Andrea, som hjelper til i butikken, innrømmer at hun nesten er litt redd for henne.
Jeg tør ikke å holde henne hvis hun biter, sier hun engstelig.

Skyvedøren som skiller fuglene og de andre dyrene fra selve butikken, kan være grei å ha når det verste levenet pågår. Volumet blir fort høyt, og mange slåss om å få det siste ordet.

Fiskene på sin side svømmer uaffisert rundt i akvariene, og har sikkert utallige historier på lur de også. De er bare litt mer diskret enn resten.

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie