Gå til sidens hovedinnhold

Grande åpning

24. august er det offisiell åpning av Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) i Villa Grande, Vidkun Quislings gamle bolig.

Bygdøy: Landssvikeren Vidkun Quisling tok Villa Grande til bolig under den 2.verdenskrig, da han i sin tid som "ministerpresident" ledet en regjering av norske nazister. Nå har HL-senteret offisielt fått overlevert bygget og åpner dørene for publikum 24. august.

Det er en verdig beboer som har flyttet inn i den spektakulære villaen. Villa Grande er nærmere 4000 kvadratmeter stor og ble påbegynt i 1917. Sam Eyde, grunnleggeren av Norsk Hydro, startet arbeidet og var første eier, men året etter ble den solgt til skipsreder Henrik Østervold. Senere har det vært flere eiere av huset, før Wilh. Wilhelmsen overdro huset til staten i 1928.

Quisling, som var første beboer i villaen, flyttet inn i 1941. Etter krigen og arrestasjonen av forræderen, har det vært både ambassade, sykehus og skole der. At HL-senteret nå er flyttet inn, står i verdig kontrast til husets mørke historie.

Hedrer helter

I forbindelse med åpningen av senteret deles prisen "Righteous Among the Nations" ut til dem som hjalp det jødiske barnehjemmet i Oslo å flykte til Sverige under krigen. "Righteous Among the Nations" er tittelen Yad Vashem i Jerusalem gir til ikke-jøder som risikerte sine liv for å redde jøder under Holocaust.

Prosjektet er det eneste av sitt slag der en hedrer, ved hjelp av faste kriterier, handlingene til de individer som reddet jøder under krigen. Avgjørelsen tas av en offentlig komité og Righteous-programmet og trærne som er plantet på Avenue of the Righteous Among the Nations har fått verdensomspennende oppmerksomhet.

Konseptet er nedfelt i Yad Vashem-loven og er blitt et universelt og viktig symbol. Pr januar 2006 er 21.310 mennesker anerkjent som Righteous Among the Nations. Yad Vashem har utviklet et omfattende leksikon The Lexicon of the Righteous Among the Nations som inneholder historiene til alle som har fått denne tittelen.

Kammerkonsert

Verket "Requiem for the Victims of Nazi Persecution" for sangsolister, kor og orkester, er skrevet til minne om de som måtte bøte med livet under naziregimet i andre verdenskrig. Verket fremføres av Kringkastingsorkesteret og Operakoret, i samarbeid med Oslo Kammermusikk Festival.

Senere på kvelden vil ballettforestillingen "Aide Memoire" fremføres av det Israelske danseensemblet "Kibbutz Contemporary Dance Company" i Bærum kulturhus. Ledelsen ved HL-senteret ønsker publikum velkommen og håper alle får en god opplevelse av åpningen av museet og studiesenteret. De håper også at det blir et levende forskningsmiljø i lokalene og at Villa Grande blir et kraftsentrum i arbeidet mot rasisme og diskriminering.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken