Gå til sidens hovedinnhold

Gull og glitter

Jakten på gull har ført til både krig og oppdagelse av fjerne kontinenter. Men det holder lenge å dra til Røa.

RØA: Røa Gullsmedforretning etablerte seg i strøket i 1980. Kjell Fornebo er født og oppvokst på Røa og kjenner markedet fra voksne som jakter på Den Store Gaven, til småjenter som skal kjøpe venninnepresang.

Mange som kom hit som barn, er blitt gode voksenkunder, smiler Kjell. Det er viktig å ta vare på de små! Ellers er vi en spesialbutikk for våpenskjoldringer og mansjettknapper, forteller han. Det er mange gamle slekter i distriktet, så interessen er stor. Vi er også spesialister på perler.

Og det er mange vakre perler å beundre i butikken. Runde og blekt skimrende som sommermånen. Litt mystiske. I det elegante lokalet er smykker i alle utgaver dandert i glasskap. Som et kunstgalleri for smykker! Både Kjell og kona Lise er gullsmed-mestere. Aud har hjulpet til i rundt 20 år og er utdannet i gullsmedverksted. Personlig service er cluet i denne butikken. Og de selger ikke bare ting som er utstilt.

Nytt av gammelt

Vi reparerer smykker og lager nye av gammelt gull for eksempel. Da lønner det seg å si fra i god tid, sier Lise. Det er mange som bestiller.

Kunden er selv med og bestemmer stilen, sier Kjell. Vi kan designe lekre "ønskesmykker". Gull kan brukes om og om igjen, det verken korroderer, brekker eller knuses.

Vi reparerer alt fra kjeder som har røket og staker som har brukket, graverer og skifter batteri på klokker, og forsterker klørne på diamanter. Vi gjør 85 prosent av håndverket her i butikkverkstedet, sier Kjell, som tilbringer nesten 90 prosent av dagen der inne. Gull kan trekkes til tynne tråder og hamres til det blir gjennomsiktig!

Unik og vakker design

Kjell og Lise drar på messer i utlandet to ganger i året, og handler inn unike kolleksjoner.

Vi liker å ligge litt i forkant i motebildet, og tør å satse på trender, sier Lise. Her finner du smykker de ikke har alle andre steder. Stilige kreasjoner fra russiske Fabergé, italienske Dji-Dji, danske Georg Jensen, for å nevne noen. Men også smykker fra den norske designeren Van Bergen.

Sirlige detaljer

For noen fine detaljer! Ullern Avis Akerspostens utsendte beundrer Kjells arbeid med et diamantsmykke.

Dette er jo kunsthåndverk?

På mange måter, men jeg kaller meg gullsmed, svarer Kjell.

Det er mye gammelt maskineri og verktøy her, som du ser. Godt verktøy er gull verdt bokstavelig talt. Det gir finere resultater. Kanskje var det en annen legering i stålet før i tiden?

Er du stolt av det du lager?

Jeg er stolt av det jeg holder på med, sier Kjell. Jeg elsker håndverket mitt! Jeg er ikke født inn i det, men er første generasjon. Metallsløydlæreren på Huseby skole sa at jeg burde bli gullsmed. Men det var lenge før jeg begynte å tenke på det.

Er det noe av alt dere har laget, som dere skiller seg spesielt ut? En lokal koh-i-noor-diamant...

Kunstneren Harriet Backer tegnet sørkedalsdrakten, og vi laget sølvet til. Det var artig! Jeg er veldig glad i vakre ting! sier Kjell.

Trollbindende

Forskere tenker gjerne på gull som et metallisk grunnstoff med kjemisk symbol Au og atomnummer 79. Men hvis de tar en tur til Kjell og Lise på Røa, glemmer de raskt det prosaiske. Gull er skjønnhet! Da egypterne og sumererne oppdaget det for 7000 år siden, mente de at metallet har magiske krefter. Det kan de jo ha rett i man blir nesten trollbundet av de stilige smykkene.

For tiden er det in med smykkestein i mange farger. Sammen med gull eller sølv forsterkes naturfargenes uttrykk. Vakkert. Ikke maleri, ikke mosaikk eller skulptur, men en spennende blanding, brukt til noe man kan pynte seg med. Kunsthåndverk må være rette ordet. For det skal ikke stilles ut på en hylle for å støve ned, men brukes i praksis så man kan glede seg over det hele tiden.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping