RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunter Grass som 84-åring i 2012.
Gunter Grass som 84-åring i 2012. Foto: Marcus Brandt (Afp / NTB Scanpix)

Günter Grass er død

Sist oppdatert:
Den tyske forfatteren Günter Grass er død, 87 år gammel.

Han oppnådde både Nobelprisen i litteratur og å bli erklært persona non grata i Israel. Mandag døde den tyske forfatteren Günter Grass, 87 år gammel.

- Grass åpnet for et mer folkelig språk og tok litteraturen ned fra det høylitterære, sier oversetter Kjell Risvik til NTB.

Han fikk mandag den sørgelige beskjeden om Grass' bortgang. Risvik har oversatt alle Grass' bøker fra «Flyndra» ble gitt ut i norsk oversettelse i 1978, til 2009 da den siste romanen, «Boken», utkom.

Litteraturhistorisk
Grass ble født i Gdansk, nå Gdansk, i 1927. Handlingen i flere av bøkene hans er lagt til denne havnebyen.

Han slo gjennom med debutromanen «Blikktrommen» («Die Blechtrommel») fra 1959, som ble utgitt på norsk to år senere. Boken ble filmatisert, og filmen vant både Gullpalmen og Oscar for beste utenlandske film i 1979.

I 2002 ble verket kåret til ett av litteraturhistoriens 100 viktigste.

Selv var forfatteren en vennlig, beskjeden og lydhør mann, forteller Janneken Øverland, forlegger og mangeårig redaktør for oversatt skjønnlitteratur i forlaget Gyldendal.

- Men når han begynte å snakke, ble han veldig intens, sier hun til NTB.

Gjennombrudd
Lett gjenkjennelig med sin kullsvarte manke og alltid med en pipe i munnviken ble Grass etter hvert en av de store europeiske forfatterne i forrige århundre.

- Han bygde europeisk historie inn i sine romaner, sier Øverland.

Grass var en stilist og ville alltid forsikre seg om at oversetterne fikk med seg de grove ordene og begrepene han brukte, forteller Risvik.

- Derfor måtte alle oversettere møte ham før vi fikk begynne på oversettelsen. Vi møtte ham i fellesskap og gikk gjennom boka linje for linje, forteller Risvik.

Slik ble han også personlig vitne til den tyske forfatterens internasjonale gjennombrudd.

- Til å begynne med var det kanskje seks-sju oversettere til stede. Men på slutten var vi mer enn tjue, sier Risvik.

SS-soldat
I selvbiografien «Når løken skrelles» («Beim Häuten der Zwiebel») fra 2006 kom det fram at Grass tjente som soldat i Waffen-SS i de siste månedene av andre verdenskrig. Etter krigen ble han pågrepet av amerikanske styrker og sluppet fri i april 1946, 18 år gammel.

I 1999 fikk Grass Nobelprisen i litteratur. Han har også mottatt en rekke andre priser for sitt forfatterskap, blant annet Georg Büchner-prisen i 1965 og Hermann Kesten-prisen i 1995.

I tillegg til å skrive romaner, dikt og skuespill var Grass utdannet som skulptør og billedkunstner, og han illustrerte gjerne sine egne dikt med fargesterke tegninger. Han var også en aktiv samfunnsdebattant og ble en sterk kritiker av både venstre- og høyreekstremisme. Derimot ble han en støttespiller for det tyske sosialdemokratiske partiet SPD.

Dikt mot Israel
I 2012 publiserte han det politiske prosadiktet «Det som må sies», der han hevder at Israelsatomvåpenpolitikk er en fare for verdensfreden. Som følge av diktet ble Grass erklært persona non grata i Israel

For et drøyt år siden sa Grass at han planla å gi seg som forfatter på grunn av sviktende helse. Han døde på et sykehus i Lübeck, ifølge forlaget Steidel. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere