*Nettavisen* Nyheter.

Hadde fått løfte om tre filmer - nå trekker filminstituttet pengene

JULIETTE BINOCHE og Erik Poppe under innspillingen av Tusen ganger godnatt. Foto: Paradox Film

Rammer Erik Poppe, Sara Johnsen, Anne Sewitsky og Joachim Trier.

27.04.15 13:41

(Kultur): For noen år tilbake annonserte Norsk filminstitutt (NFI) en såkalt pakkeordning for utvalgte regissører.

Fikk støtte til inntil tre spillefilmer

Pakkeløsningen besto i at de fire regissørene skulle få støtte til å lage inntil tre spillefilmer. Ordningen skulle gi regissørene arbeidsro og mulighet for å utvikle nye prosjekter.

Den ble gitt til det NFI oppfattet som særdeles viktige filmstemmer, skriver NRK.

Eller det var det regissørene trodde. For nå er ordningen skrinlagt av NFI.

Suksessfilmer

Suksessfilmen «Tusen ganger godnatt» av Erik Poppe, og hans nye «Kongens nei» er laget gjennom ordningen. Det samme er den Cannes-aktuelle Joachim Triers «Louder Than Bombs».

– Å legge ned pakkefinansieringen vil være som å si «la oss legge ned toppidrettssenteret og så får vi bare håpe at det øvrige vi har rundt omkring holder», sier filmregissør Erik Poppe til NRK.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=Vl_DRfEViM3q_yMXjtQ9IOci2XX-r6o_iH89n6FAPNmcsLBu2c0nI4WTIq-KarHDp_P0pnIwMssgISAkuwFm3oUnc3DYznWYxmVyeJTnYU8Yff-jk__KP-4mN0hJfZWOGWt-NIZ3uao&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Også Sara Johnsen er sjokkert og sint på behandlingen.

Hun sier til Rush Print at hun regnet støtteordningen hun ble en del av som en kontrakt, og at hun derfor har takket nei til andre økonomiske oppdrag fordi hun ville sette av tid til å oppfylle sin del av kontrakten.

Ordningen ble innført i 2010, og Erik Poppe var den første som fikk, og dermed kommet lengst i antall filmer. Men ingen av regissørene har laget tre spillefilmer ennå.

Uten evaluering

Det ble kjent at filminstituttet avvikler ordningen da Thomas Robsahm, som er produsent på «Louder Than Bombs», skrev om det i NRK Ytring.

- Uten at ordningen er evaluert verken av de involverte eller av bransjen, er den nå stoppet av NFI. Selv ikke den tredje filmen, som var en opsjon i hver pakke, er aktuelt for NFI å gi tilskudd til. Etter neste film må alle regissørene etter alt å dømme tilbake i køen hos konsulentene, uavhengig av resultatene man har oppnådd med de to første filmene, skriver han.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=rJRPfK_HWx1Iw2surYOm-xI6BgrIcAddW4dl5lKKim503Lh5Egd22FaNv2m4YKqz7oFy5HDSVZ8e5UDQ1ZxWlYZp8GqnKiFTA9HzGQawG4a8Bmi9sselzRK39z65CHGWKTyQWCA2yEE&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Stansen i filmstøtten virker som å henge sammen med den nye norske filmmeldingen som er rett rundt hjørnet. Ifølge NRK vil ikke Kulturdepartementet kommentere stansen før filmmeldingen foreligger.

Filmer laget under støtteordningen har fått svært god mottakelse

Klikk på bildet for å forstørre.

Anne Sewitskys «De nærmeste»: Finstemt om søskensex

Les også:- Det er ikke en oppfordring til søskensex

Klikk på bildet for å forstørre.

Sara Johnsens «Uskyld»: En meget sterk film

Klikk på bildet for å forstørre.

Erik Poppes «Tusen ganger godnatt»:Kryper under huden på deg

Les også:

- Vi satte opp et mareritt

Kritikerprisen til «Tusen ganger godnatt»

- Sjokket har satt seg i magen

- Jeg har lagt hodet på stabben

Joachim Triers «Louder Than Bombs» har verdenspremiere under hovedkonkurransen i Cannes i mai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.