RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han var 13 minutter fra å drepe Hitler

GEORG ELSER lagde en bombe, plasserte den og forsøkte å ta livet av Hitler, men han var 13 minutter for sent ute.
GEORG ELSER lagde en bombe, plasserte den og forsøkte å ta livet av Hitler, men han var 13 minutter for sent ute. Foto: Bernd Schuller/Berlinale
Hadde Georg Elser lyktes, hadde det ikke vært noen Hitler eller noe Holocaust.

BERLIN (Nettavisen): Mange har hørt om greven Claus von Stauffenberg. Offiseren som forsøkte, sammen med kolleger, å drepe Adolf Hitler i 1944, kjent som 20. juli-attentatet.

Kjent er han kanskje også blitt fordi Tom Cruise spilte ham i «Valkyrie». Men få kjenner til Georg Elser. Ei heller i Tyskland har han vært noen helt.

Stoppet av dårlig vær

Georg Elser ble henrettet av sine egne under krigens aller siste dager, i konsentrasjonsleiren Dachau 9. april 1945.

8. november i 1939, en drøy måned etter at tyskerne hadde invadert Polen, forsøkte han – helt alene - å ta livet av Adolf Hitler med en bombe under et folkemøte.

Håndverkeren og nazimotstanderen advarte mot mannen som skulle bli Der Führer. Han hadde også maks uflaks. Mye tyder på at han ville ha klart å ta livet av Hitler og hans nærmeste sammensvorne, om været hadde vært på hans side.

Elser var svært kritisk til arbeidernes vilkår i Tyskland i 1939. Han var også meget kritisk til nazistenes stadige innskrenkninger av folks frihet.

8. november 1939 skjulte han en tidsinnstilt bombe i en søyle i et lokale i München der Hitler skulle tale. Bomben var riktig innstilt, men været forhindret nazist-lederen fra å fly. Da det ble bestemt at Hitler istedenfor skulle ta nattoget til Berlin, fremskyndet føreren sin tale. Han forlot lokalet 13 minutter før bomben sprang.

FRA UNDERGANG TIL UNDERGANG: Oliver Hirschbiegel er tilbake med et nytt krigsdrama om en helt vi vet lite om i 13 Minutter.

- En pinlig erkjennelse

«Elser - 13 minutter» er også tittelen på den tyske regissøren Oliver Hirschbiegels film om Georg Elser og de siste seks årene av hans liv. Det er andre gang Hirschbiegel addresserer krigen etter den store suksessen «Der Untergang».

- For de fleste, tyskere eller andre, er ikke denne historien veldig kjent. Min tolkning er at det rett og slett har vært pinlig for det tyske samfunnet, og for eliten, at en mann av arbeiderklassen, fra en liten landsby i sørlige Tyskland, var den eneste som i 1938 ser at denne nazistiske bevegelsen kommer til å føre menneskeheten inn i katastrofe og at noe må gjøres, sier Hirschbiegel til Nettavisen.

Det spesielle, og også litt skremmende, med Georg Elser, er at han opererte helt alene. Han bygget bomben, han tok seg inn i det store lokalet Hitler skulle tale i, og han åpnet og fikk plassert bomben i søylen tross store sikkerhetstiltak forut for Hitlers ankomst.

Tatt ved en tilfeldighet

-Jeg tenkte ikke at jeg skulle lage nok en film om Det tredje riket. Men jeg hadde alltid vært fascinert av Georg Elser og jeg har kjent til historien lenge. Von Stauffenberg og hans gruppe, de begynte ikke å foreta seg noe før i 1942. Du trenger ikke mye fantasi i 1942 for å se at galskapen som skjer rundt deg må stoppes. Verden står i flammer. I 1938 er majoriteten av tyskerne faktisk veldig tilhengere av å feire at de er tyske. Økonomien begynner å gå bra igjen. De tar over land i Europa. De har den mektigste armeen i verden. De bygger fantastiske veier. Det å tenke at «dette er ikke bra». Dette er verre enn fascismen, verre enn noe annet som har hendt i verden. Det er en ekstraordinær tankegang, mener Hirschbiegel.

Georg Elser var ute av lokalet da bomben sprang. Hitler eller de øverste nazilederne tok han ikke, men bomben drepte åtte personer og skadet 60 av tilhørerne. Elser ble tatt ved en tilfeldighet ved den sveitsiske grensen. Beskjeden fra øverste hold var klar. Denne mannen skulle, uansett hva som skjedde, ikke overleve krigen. 

ELSER: Georg Elser (Christian Friedel) i midten der han forsøker å overbevise om sin uskyld.

Minnesmerke

- Etter at Elser ble tatt, spredte nazistene ordet om at han slett ikke hadde gjort det alene. Men at han var en marionett for engelskmennene. Kunnskapen om ham i ettertid ble ikke undertrykt. Men ingen tok vare på ettermælet hans, eller sørget for å plassere ham i samme leir som von Stauffenberg. Kanskje det var en kollektiv ignoranse. Det er en gåte, sier Hirschbiegel til Nettavisen.

Først i 2011 ble det satt opp et minnesmerke over Georg Elser i Berlin, laget av kunstneren Ulrich Klagel. Det står i Wilhelmstraße i Berlin, og er rett og slett profilen hans. Om natten lyser profilen.

«Elser – 13 minutter» var en del av hovedprogrammet under årets filmfestival i Berlin. Den fikk god mottakelse. Den er også en film som føyer seg inn i en rekke store filmer der tyske filmregissører setter et kritisk søkelys på annen verdenskrig og deres eget land.

- Alltid være forrædere

- Unge mennesker ønsker ikke å ta ansvar for krigen. Men saken er at vi for evig og alltid vil være forræderne. Vi var og er ansvarlige for de største uhyrligheter som er begått mot andre mennesker. Det er en genetisk sak. Det er som en forferdelig stor familiehemmelighet. Om din familie var ansvarlige for på mest grusomme vis å myrde en annen familie, ville du gått rundt og snakket om hva onkelen din gjorde? Spør Hirschbiegel.

Som derav mener at filmer som «Elser» og andre nettopp er så viktige.

Kunne ha forhindret Holocaust

-Det var ingen som kunne erstatte Hitler. Det er viktig å forstå at det ikke var én eneste politisk leder i hele Europa, eller verden kanskje med unntak av den japanske keiseren, som hadde en slik makt, energi og karisma som Hitler hadde. Det er veldig vanskelig for oss å forstå i dag. Men han var den mektigste personligheten i sin tid i Europa. Samtidig så er det viktig at mesteparten av de fremste nazistiske lederne, hans nærmeste rådgiverne var med ham til møtet i München. Det hele hadde kollapset som et korthus om de alle hadde dødd, mener Hirschbiegel.

- Jeg tviler på at angrepet på Frankrike hadde blitt gjennomført. De hadde nok istedenfor forhandlet seg frem til en løsning. Og hele Holocaust hadde aldri, aldri blitt iverksatt. Attentatet skjedde ett år etter Krystallnatten. Det var fremdeles en god stund før Holocaust fant sted, sier Hirschbiegel. 

Georg Elser selv forklarte for sine fangevoktere at hans motiv var «å stanse Hitler og hindre en krig».

- Jeg måtte gjøre det, fordi gjennom hele sitt liv har Hitler betydd Tysklands undergang. Ikke tro at jeg er en hardbarka kommunist. Det er jeg ikke… men å bli kvitt Hitler ble en besettelse for meg. Men som du ser, jeg ble fanget. Og nå betaler jeg prisen. Jeg skulle ønske dere hadde tatt livet av meg med en gang, sa han.

Regissør Hirschbiegel mener han var en varsler for sin tid. Dog en som tydde til vold.

- Vi trenger mennesker som Elser. Akkurat som vi trenger mennesker som Edward Snowden som har mot til å stå opp for urett som begås, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere