Gå til sidens hovedinnhold

Har det i blodet

"Vi skal forandre verden en dag", heter boken som den 17 år gamle nordstrandsjenta Thea Eikeri har medvirket i. Hun skrev en novelle om press.

NORDSTRAND: Boken er en samling tekster skrevet av jenter og gutter i alderen 16 - 22 år, og er resultatet av en skrivekonkurranse i Kagge forlag.

Jeg så tilfeldigvis en notis om denne konkurransen i avisa. Da jeg leste at temaet var press, tenkte jeg med en gang på teksten jeg hadde skrevet for en liten stund siden, sier hun.

Vi hadde nemlig en valgfri skriveoppgave på skolen, det var da jeg skrev denne novellen, forteller skriveglade Thea.

Press

Tittelen på fortellingen hennes er Nedtelling. Der møter vi en person som er besatt av å kontrollere seg selv, sånn at alt annet blir satt til siden. "Jeg" personen, som er en jente, presser seg selv mer og mer og sammenligner seg med andre. Kjæresten hennes er bekymret.

Det er kanskje ikke så lett å forstå hva teksten handler om ved første øyekast, men hvis man leser den flere ganger forstår man nok mer, forteller 17 - åringen.

Den er skrevet på grunnlag av omgivelsene rundt meg og egne erfaringer. Novellen er en videreføring av ting jeg selv har tenkt. Men det er ikke nødvendigvis en nøyaktig skildring, sier hun.

Thea tror at mange, uansett alder, opplever press på en eller annen måte, enten via jobb, skole eller venner.

Det viktigste er vel hvordan man takler det, og hvordan man velger å føle det. Det er mye press fra alle kanter i dag.

Thea har skrevet så lenge hun kan huske, både på pikerommet, skolen og bussen.

Jeg har alltid med meg boken min, og skriver når jeg føler for det og når jeg får et inntrykk, forteller hun.

Med musikk på ørene og penn i hånden, kan hun isolere seg fra omverdenen når hun har lyst til å trekke seg inn i sin egen skriveverden

Jeg er veldig glad i musikk og liker å lese sangtekster, for eksempel Jack Johnson og David Bowie sine. De har gode tekster, jeg liker å tyde dem, forteller Thea.

I tillegg til musikken, lar hun seg også inspirere av både forfattere og tidligere lærere. På ungdomsskolen hadde hun en lærer som har betydd mye for skrivingen hennes.

Merete har vært en stor inspirasjon for meg, blant annet ved å se på stiler jeg har skrevet utenom de vi fikk i oppgave på skolen, sier hun.

Andre inspiratorer er forfatterne Tore Renberg og Lars Saabye Christensen, særlig med boken Maskeblomstfamilien.

Jeg liker det melankolske. Det er sjelden happy ending i mine historier, sier jenta som ofte tyr til metaforer i tekstene sine.

Selv om tekstene hennes gjerne er dramatiske og kan virke dystre, betyr ikke det at forfatteren selv har dempet humør. Hun drar ofte på smilebåndet mens hun forteller i vei.

Kunstnerblod

Thea Eikeri kan godt kalle seg forfatter allerede, men hun sier allikevel at hennes store drøm er å kunne titulere seg som dette.

- Jeg har alltid ønsket å bli forfatter, og jeg vil gjerne kombinere det med andre ting, som for eksempel foto, forteller hun.

Jeg liker å ta bilder og har lyst til å drive med kunst, sier den kreative jenta.

Thea kommer delvis fra en kunstnerfamilie, med faren som jobber med bildekunst og malerier. Eldstebroren har også valgt en kunstnerisk retning, han skal bli regissør. Og når moren er lærer, er det kanskje ikke så rart at hun har det litt i blodet, det å skrive.

Jeg har alltid likt det. Det er ikke nødvendig for meg at andre leser det jeg skriver. Hovedsaklig gjør jeg det fordi jeg blir inspirert, det er en uttrykksmåte, forteller hun.

Alt fra små dikt til spennende fortellinger har gått fra hodet hennes og ned på papiret.

Jeg har tatt vare på alt jeg har skrevet. Jeg ser en utvikling, sier hun og nevner blant annet en fortelling hun skrev på barneskolen.

Den handlet om noen banditter som skulle ut på eventyr, sier hun og flirer. Noe hadde den vel ved seg, banditthistorien til Thea, for den havnet i hvert fall på skolebiblioteket.

Det var gøy. Jeg ble litt bitt av basillen da.

Travel

Fra grunnskole på Nordstrand gikk veien til videregående i byen. For tiden går hun andre året på Elvebakken, der hun utdanner seg til å bli mediegrafiker.

Det er greit å ha noe å falle tilbake til hvis det ikke blir så mye penger ut av kunsten.

Thea er en jente med mange jern i ilden. I tillegg til å skrive, liker hun å tegne, ta bilder, synge, og være sammen med hunden sin, en fransk bulldog. De går på hundeutstillinger sammen og har ved flere anledninger kommet hjem med premier. Sammen med kjæresten gjennom tre år, går hun stadig turer med hunden sin. En totimers tur på formiddagen i juleferien er ingenting for den spreke jenta, som også jobber som treningsinstruktør i spinning, yoga og pilates.

Jeg driver med mine ting og har en del interesser. Ikke alle går ut på å være sosial, men jeg trives godt i eget selskap, forteller hun.

Skrivenerd

"Vi skal forandre verden en dag" ble utgitt i høst, og både kjæresten til Thea, søsken og foreldre er stolte av at hennes tekst ble valgt ut som en av 18 bidrag til boken.

- Pappa har vært med på å støtte og inspirere meg med skrivingen min. Han har tro på meg og sier at han er stolt. Det varmer, sier hun og har ikke noe i mot å bli kalt en skrivenerd.

Tvert i mot! Skriving er positivt.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien