*Nettavisen* Nyheter.

Her sitter Eirik i Sør-Afrikas verste fengsel

- JEG ER ALDRI REDD, sier Eirik Skarsbø. Han er imponert over hvor mye de får til, selv om det er mye frafall før gruppen blir fast. Foto: HELP I AM FREE

- Det setter definitivt ting i perspektiv, sier Eirik Skarsbø.

(Kultur): - Jeg kom i oktober, og har vært der i seks-sju måneder, forteller Skarsbø til Nettavisen.

Nelson Mandelas fengsel

Stedet han snakker om er Pollsmoor fengsel, eller Pollsmoor Correctional Centre som det heter, utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Det er et av Sør-Afrikas største og mest beryktede fengsler. Og har vært det i alle år.

Det var her Nelson Mandela ble overført etter sitt lange opphold på Robben Island.

I dag styres fengselet mer eller mindre av rivaliserende gjenger i Cape Town enn myndighetene og det er plass til 4.300 fanger der. Det antas at det er opp mot 8000 -9000 innsatte.

Og midt i dette sitter altså norske Eirik Skarsbø. Ikke fordi han er innsatt, men fordi han er skuespiller.

Gjennom prosjektet «Help, I am Free» er han en del av prosjektet som skal gi fanger nye verktøy så de ikke havner bak murene igjen når de slipper ut.

- Ingen fokus på rehabilitering

- I Cape Town er det ikke fokusering på rehabilitering av fanger. De bare stuer dem sammen, og så slipper de dem ut når tiden er inne. Og da er det enormt mange som havner tilbake i fengselet, for det er ingen som tar dem imot utenfor. Det er ikke noe system for det. Og da havner de rett tilbake til sitt gamle liv i township’ene og slummen, forteller Skarsbø til Nettavisen.

Han sier veien tilbake til kriminalitet nærmest er uunngåelig for de fleste av dem.


Klikk på bildet for å forstørre.

Mange av de innsatte har adri gått på skole, med andre ord mangler de evnen til å lære i en gruppe, men de har en rik fortellertradisjon. Foto: Help I am free


Norsk suksess

«Help I Am Free» er inne i sitt tredje år, og bygger over samme mal som den svært suksessrike innsatsen til Vardeteateret her hjemme har gjort med kriminalomsorgen i Norge.

LES MER OM DET OG FILMEN PRØVETID HER:

Anmeldelse: Ute på prøve
- Vi stortrivdes i fengsel

I 10 år har de jobbet med kriminalomsorgen i blant annet Oslo og brukt teater som en del av rehabiliteringen. Suksessen har vært stor. 90 prosent av de som er med, returnerer aldri til fengsel.

Men det settes ikke av mange kroner til rehabilitering i Pollsmoor fengsel, så «Help I Am Free» er betalt av Fredskorpset.

- Vi jobber med fangene det siste året de er i fengselet og er der som et sikkerhetsnett det første året når de kommer ut. Sammen med organisasjonen Nicro, som jobber for å integrere eks-innsatte inn i samfunnet, legger vi opp en ettårsplan med sosial trening og jobbtrening, så de har et tilbud å gå til, sier Eirik til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

DANS er en viktig del av programmet. Foto: Help I am Free

Metoden er rett og slett teater. Gjennom en nøye utvelgelse fra fengselets side får spesielt motiverte søkere lov til å delta i Help I Am Free-prosjektet. Sammen utvikler de sin egen teaterforestilling som settes opp på det store Artscape-teateret i Cape Town.

-Bare det å få komme seg ut av cellen og få mental trening er veldig viktig for dem. Og så er det så gøy at personer som jeg, som alltid har gjort teater for egoistiske grunner, kan få lære bort noe av det jeg kan.

Måtte forkaste alle planer

Det var Skarsbøs erfaringer med kurs som gjorde at han ble spurt. Til daglig er han ansatt ved Det Andre Teatret på Torshov i Oslo.

- Jeg hadde lagt masse planer om hva jeg ville gjøre da jeg kom ned dit, men jeg hadde ingen anelse om hva som skulle møte meg. En av de første tingene jeg gjorde var å gå inn på cellene der de bodde. Jeg gikk gjennom stålet og der står 200-300 menn på gangen og røyker og spiller kort. Det var som i en film, og der gikk lille meg med én fangevokter. Jeg tenkte at om de ville drepe meg nå, kan de gjøre det så lett som bare det. Jeg var livredd. Men så blir man jo kjent med dem, og så er de helt annerledes enn man tror, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIL DAGLIG ER EIRIK SKARSBØ skuespiller ved Det Andre Teatret i Oslo. Foto: Vibeke Johnsen (Mediehuset Nettavisen)

- Mange har aldri opplevd å oppnå noe

Eirik Skarsbø sier historiene han blir kjent med er mange, voldsomme, ofte voldelige og nesten alltid veldig vonde å høre på. Han har møtt 22-åringen som ikke aner hvor mange han har drept, som drapsmann for gjengen, og kvinner som har vært narkomane fra seksårsalderen.

-Det å stå på en scene og få applaus fra et publikum er noe veldig konkret. Mange av dem har aldri opplevd å oppnå noe. Det å stå på en scenen og være stolt av det du har jobbet med i ett år, gir dem faktisk selvtillit og et håp om at det går an å komme seg ut av livet de har levd, sier han.

-Jeg har jobbet mye med kursing før, men du må begynne veldig basic. Mange av de som er i gruppen min har ikke gått på skole. De er ikke trent i å lære og mangler den evnen. Det som de har er en historiefortellingstradisjon som er kjemperikt. Og så har vi dansetimer en gang i uka, og der er de kjempeflinke, sier han.

Dum fra Norge

Én tidligere deltaker har faktisk fått en filmrolle etter at han kom ut. Men selv han måtte prosjektet hjelpe med såpass enkle ting som å skaffe seg ID-kort. Skarsbø mener det bare viser hvor store hindre det er for de tidligere fangene å komme seg inn i samfunnet.

Selvfølgelig blir man ydmyk av å få til noe i Pollsmoor fengsel.

- Og så føler du deg dum som er fra Norge, og lever det beskyttede livet vi lever her. Hvor banale våre samfunnsproblemer er i forhold til de der. Jeg sier ikke at vi ikke har problemer vi også, men det er veldig annerledes, sier Eirik Skarsbø.


- Vi stortrivdes i fengsel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag