*Nettavisen* Nyheter.

Herborg tar ikke en «Wenche Foss» som den glade enke

HANNA GLAWARI: Herborg Kråkevik tar den glade enke i musikalform på Oslo Nye Teater. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

«Den glade enke» forlater operetten og blir ren musikal på Oslo Nye Teater.

(Kultur): - Wenche, som jeg var så heldig å møte, var så stolt over at hun kom opp på den høye tonen som Hanna Glawari. Da skulle det være sopran, og det er ikke jeg. Men jeg tror regissøren vår er litt allergisk mot klassisk sang, sier Herborg skjelmsk under hardangerkronen.

Hun er halvveis i kostyme, i anledning slippet på Oslo-teatrets vårprogram der «Den glade enke» er tidlig ute med premiere allerede 28. januar.

«Ny» Vilja-sang

Regissør for storsatsingen er veteranen Svein Sturla Hungnes, som har tatt med seg operetteklassikerens fest og glamour inn i det Herborg kaller «nattklubbland», og det teatersjef Kim Bjarke karakteriserer som «Moulin Rouge»-inspirert.

Kråkevik hevder muntert at Hungnes ikke hører melodiene om sangen blir så operadramatisk som hun tulledemonstrerer for NTB. I stedet har han lagt vekt på den moderne musikalens fortellerform, og fornyet de musikalske arrangementene. Det passer henne godt.

– Det er ingen dum idé, ellers hadde jeg ikke sagt ja. Som jeg skrev til ham etter å ha lest manus: «Endelig er de mennesker». Fokus blir på kjærlighetshistorien: på hvorfor hun synger den – og ikke så mye hvordan, sier Herborg Kråkevik, som sang den «nye» versjonen av «Vilja»-sangen for første gang offentlig på vårlanseringen tirsdag.

– Hanna Glawari arrangerer storslagen fest, og synger denne folkevisen. Det er litt som i Hardanger.

Klikk på bildet for å forstørre.

HVER SIN FORESTILLING: Herborg Kråkevik og Johannes Joner som Doktor Proktor etter presselanseringen av vårprogrammet for Oslo Nye Teater. Kråkevik spiller Hanna Gawari i musikalen Den glade enke som settes opp i slutten av januar på Hovedscenen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Onkels tur

Bort til Herborg Kråkevik, der hun troner i fløyelssjeselongen på scenen, kommer en kar med flagrende gråhvitt hår, barter og øyenbryn. Det er Doktor Proktor som har forlatt tidsbadekaret sitt og kommer for å uttrykke sin begeistring over Kråkeviks rollekarakter.

– Hadde Proktor visst om den glade enke, ville han ikke reist i tid til Paris for å finne igjen Juliette, hevder den hårfagre doktorens alter ego, Johannes Joner.

Det er onkelen som skal spille Proktor når Jo Nesbøs barnebokserie gjør sin teaterdebut – etter at det var Johannes Joners nevø Kristoffer som spilte ham i første film.

– Det er onkels tur nå. Nevøen er modell. Unger godtar alt så lenge karakteren er sterk. Men vi forholder oss til Doktor Proktor slik filmene skapte ham, og som er annerledes enn Per Dybvig tegnet ham i bøkene, sier Johannes Joner til NTB.

Om Proktors debut på teaterscenen sier Joner, som tidligere har gjort både Kurt, Lillegutt og en rekke Olsenbanden junior-filmer, at teatret er «den eneste drømmefabrikken som er igjen».

– Barna får se hvordan det lages, man leker og spiller. Det kan ingen konkurrere med.

Ellen Horns vaskeklut

«Doktor Proktors tidsbadekar», som har premiere 28. januar på Centralteatret, er en av tre nye barnesatsinger denne våren på Oslo Nye Teaters tre scener. På Trikkestallen blir samproduksjonen med Riksteatret kalt «Kjell-Aksel Rocker», med Stein Winge som instruktør, spilt fra 20. januar.

Tredje stykke ut er Kari-Ann Grønsunds hjertebarn «Den lille filosofen», der hun har tatt utgangspunkt i Petter Mejlænders bok om Arne Næss og tøygrisen Timotei. Forestillingen får premiere i løpet av våren, og også Grønsund har fått seg sin egen lille gris.

– Det er en tøyklut som jeg fikk av Ellen Horn. Jeg fikk beskjed av Kit Fay, enken etter Arne Næss, at den ikke fikk hete Timotei. Hun foreslo Timoto, sier Grønsund. Som fikk ideen til stykket da hun som bestemor lette etter den beste historien å fortelle barnebarna.

– Jeg falt pladask for historien om filosofen som levde sammen med en tøygris og sin kone i 15 år.

Dette er Oslo Nye-våren

* «Den glade enke» (premiere 28. januar) – av Franz Lehár, en operette fra 1905 som nå blir musikal i regi av Svein Sturla Hungnes. På rollelisten: Herborg Kråkevik, Dennis Storhøi, Hans Marius Hoff Mittet, Mari Lerberg Fossum, Petter Vermeli.

* «Doktor Proktors tidsbadekar» (premiere 28. januar) – av Jo Nesbø, dramatisert av regissør Morten Joachim og Ane Skumsvoll. På rollelisten: Johannes Joner, Gunnar Eiriksson, Ida Cecilie Klem, Birgitte Victoria Svendsen, Ivar Nergaard, Helle Haugen.

* «En midtsommernattsdrøm» (fra 3. mai) – frigruppen Fjerdeklasses Produksjoner, som består av avgangselevene fra Teaterhøgskolen i 2011, inntar Centralteatret i en leken Shakespeare-oppsetning signert Jo Strømgren.

* «1930 – Diktatoren» (Oslo-premiere 10. mai) – gjestespill av Statsteatret, som i sin sjette forestilling av ti viet tiden 1066-2066, nå er kommet til mellomkrigstiden og tar for seg det fascistiske tankegodset i kabaretform. Regi: Yngve Sundvor. Medvirkende: Linda Mathisen, Per Kjerstad, Kim Sørensen, Cato Skimten Storengen.

* «Kjell-Aksel rocker» (Oslo-premiere 20. januar) – samarbeid med Riksteatret. Rockemusikal for de aller minste, basert på Cecilie Engers bok og Christine Stoesens konsept. Stein Winge har regi. Fremført av dukkespiller Knut Wiulsrød og bassist Jørun Bøgeberg.

* «Den lille filosofien» (urpremiere i løpet av våren) – der Kari-Ann Grønsund og tøygrisen Timoto byr på filosofi for barn.

* Ellers dukker blant annet Ingar H. Gimle opp med soloshowet «Hei ... jeg trenger litt hjelp her, jeg» 15. og 16. januar, «Kjærlighetsbrev» med Toralv Maurstad og Kari Simonsen får ekstraforestillinger til våren, «Karius og Baktus» dukker opp på ny, det gjør også «Bukkene Bruse på Badeland» fra 13. april, samt Kari Svendsens jubileumsforestilling «Alle tiders!» 22. til 29. januar i ekstraforestillinger. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.