Gå til sidens hovedinnhold

Historisk poesi blir barnebok

En åtte år gammel jente møter en over tusen år gammel kinesisk poet. Kan det bli god barnelitteratur av slikt?

Bestum: Svaret får du i boka Silkeormdrømmer, som illustratør og forfatter Åsa Gan Schweder nylig debuterte med.

Fra eget miljø

Historien handler om lille Josefin og moren Anemone som bor i det stille mellomrommet mellom den travle byen og den like travle havna i byen Amsterdam. Her lever de et koselig liv, med mye spennende litteratur som en del av hverdagen. Valget av Amsterdam som arena for bokas handling var langt fra tilfeldig, forteller den ferske debutanten, som vokste opp på Bestum.
Jeg har selv bodd i huset der Josefin bor sammen med Anemone. Det passet veldig godt inn i historien da bokas innhold sakte, men sikkert tok form, sier hun. Som nevnt er Josefin og Anemone opptatt av litteratur, og da særlig den kinesiske poeten Li Po. En mann som levde i Kina for godt over tusen år siden.
En dag treffer Josefin selveste Li Po i hagen sin. Ikke som en innbilt venn eller en slags Skybert, men rett og slett poeten i levende live. Møtet resulterer i at Li Po blir boende hos de to en sommer, noe som medfører en rekke spennende møter med både mennesker, dyr og rare situasjoner. Blant annet finner hun ut at Li Po "tagger" sine egne tekster sammen med andre graffitimalere i byen, at han drikker mengder med vin og at han er dyr å ha boende hjemme.
Jeg har lenge vært fascinert av dikteren Li Po. Han skrev fantastiske skildringer som er like aktuelle i dag som da han levde. Det er noe av dette jeg forsøker å formidle i boka også, ved at poeten dukker opp i moderne tid. Han har gjort ting, og har tanker som er overraskende å finne på 700-tallet i Kina. Josefin både leser diktene og snakker om dem med poeten selv, sier Gan Schweder.
Er tagging noe som passer inn i barnelitteratur?
Jeg diskuterte akkurat det der med forlagsredaktøren min, og vi ble enige om at det var greit. Det diskuteres mellom Josefin, Anemone og Li Po i boka også, avslører forfatteren.

Illustrerer selv

Hun er opprinnelig utdannet illustratør, noe som har kommet godt med underveis i boka.
Det har vært fint å kunne illustrere sin egen historie. Men forlaget har nok på sin side måttet takle noen utfordringer i møtet med en forfatter som også er illustratør. Jeg har vært bestemt på hvordan denne boka skulle bli. Til slutt ble dette en bok vi er veldig fornøyde med, både jeg og forleggeren min, forteller hun. Og selv om hun i utgangspunktet er illustratør av yrke, har skrivingen definitivt gitt mersmak.
Jeg har allerede skrevet teksten i en barnebok, Den glemsomme elefanten, som kommer om noen måneder, hvor Anne Kampmann har laget illustrasjonene. Som illustratør har man nødvendigvis et sterkt forhold til litteraturen man skal illustrere, så at jeg har fått lov til å jobbe med begge sider av prosessen er en drøm som har gått i oppfyllelse, sier den lykkelige debutanten.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen