Gå til sidens hovedinnhold

Hyller jazzlegende

Den franske jazzmusikeren Django Reinhardts hundreårsdag markeres med tett program på Cosmopolite i helga.

TORSHOV: Djangofestivalen innledes allerede fredag klokka 19, når Hot Club Norvege entrer scenen på Cosmopilite på Soria Moria. I følge arrangøren er dette ikke mindre enn et av landets hotteste liveband, som har holdt det gående i over 30 år.

Sigøynerjazz

Bandet tar altså utgangspunkt i musikken til selveste Django Reinhardt. Sigøynerjazzlegende, som lørdag ville fyllt hundre år. De har videreutvikla uttrykket og spiller det som i dag kalles «stringswing».

Musikken spenner fra glad og utadvendt swing, og heftig lidenskap, til inderlige ballader og tragiske valser, samt en og annen sang ved Per Frydenlund.

Reinhardt ble født i Belgia 23. januar 1910, men vokste opp utenfor Paris i det så kalte manouchemiljøet. Han regnes fsom en av jazzens aller mest innflytelsesrike artister og ern av de aller første gitarsolister innen sjangeren.

Hans første utgivelse kom allerde i 1928, der Reinhardt spilte banjo. Etter dette ble han alvorlig brannskadet noe som gjorde at han skiftet instrument til gitar. Han utviklet da en svært særegen stil, som blant annet omfattet de tre gjenværende brukbare fingre på sin venstre hånd.

Festival hele helga

Verdensmusikkens storstue, Cosmopolite har viet hele helga til Django Reinhardts musikkarv, og etter at Hot CLub de Norvege går av scenen fredag kveld er det satt sammen en egen Django session med franske Frangy Delporte Duo, Samaraboulf og Fiona Monbet, amerikanske Darryl Hall og svenske Andreas Öberg.

På selve hundreårsdagen, lørdag er det Carsten Boe Trio som får gleden av åpne festen. Klokka 20 går de på scenen, før franske Serge Camps Opus4 overtar. Deretter blir et en ny Django session med argentinske Gonzalo Bergara, Fiona Monbet, Darryl Hall, norske Jon Larsen, rumenske Florin Niculescu og Andreas Öberg.

Djangofestivalen feires årlig i mer enn 40 land, med musikk som tidlgiere ble regnet som en fransk subkultur. På åttitallet fikk denne musikken sin renessanse og blir nå regnet som et europeisk fenomen på verdensbasis.

BLI FAN AV ØSTKANTAVISA PÅ FACEBOOK

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping