RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jean og  Carl Boenish i «Sunshine Superman».
Jean og  Carl Boenish i «Sunshine Superman». Foto: Tour de Force

I 194 omkom Carl Boenish i Trollveggen. Nå kommer filmen om det siste hoppet

- De var ikke villstyringer – de var intellektuelle, hevder dokumentaristen Marah Strauch.

(Kultur): Sent på 70-tallet begynte et kobbel californiske fallskjermfantaster å kaste seg ut fra fjelltopper, skyskrapere og andre naturlige og unaturlige høyder. En av dem var Carl Boenish, som regnes som det moderne basehoppets far.

- De var ikke villstyringer – de var intellektuelle, hevder dokumentaristen Marah Strauch overfor NTB da «Sunshine Superman» ble vist under filmfestivalen i Toronto tidligere denne måneden.

- Selv om vi er vant til å tenke på dette som ekstremsport, er det faktisk veldig teknisk. De som oppfant det, var nysgjerrige mennesker som lurte på hva som var mulig – som drømte om å skape noe nytt. Slike innovatører har gjerne en tendens til å være enten veldig tankefulle typer eller rotfestet i realfag og vitenskap.

Tålmodighetsprøve

Marah Strauch har selv bakgrunn fra kunst og filmredigering i New York. Da hun arvet sin avdøde onkels 16-millimeter opptak fra basehoppmiljøet, også av Boenish, så hun konturene av et unikt dokumentarprosjekt. Resultatet er den norsk-amerikanske co-produksjonen «Sunshine Superman», som har kinopremiere fredag.

- Google burde krediteres i rulleteksten, for jeg tilbrakte mye tid på nettet for å spore opp folk som er vanskelige å finne, humrer Strauch, som slet spesielt med å lokalisere selve nøkkelpersonen, Boenishs' enke og medsammensvorne Jean.

- Jeg endte med å skrive et fysisk brev til henne og be om et møte i Los Angeles, hvilket tok seks måneder. Det var ikke det at hun var skeptisk – det handlet mer om at hun hadde skjøvet ting langt bak i bevisstheten. Det var heller ikke vanskelig å sikre seg rettighetene til materialet, det krevde bare innsats å «finsikte» filmrull etter filmrull.

Date-dokumentar

Ifølge regissørens eget utsagn er det først og fremst kjærlighetshistorien mellom Jean og Carl Strauch som fortelles. Det passer perfekt med hennes egen fagfilosofi.

– Michael Moore sa noe fornuftig en gang, om at det skal være mulig å gå og se en dokumentar på date. Det er blitt sittende hos meg. Jeg har alltid hatt lyst til å lage filmer som er morsomme, severdige og teatralske. Du må få inn et element av humor og lek, noe Moore er veldig flink til. Det samme gjelder Werner Herzog, skjønt humoren hans er mer subtil. Jeg tror nok jeg er mest på lag med ham i så måte.

DEN FØRSTE AV DEM ALLE: Carl Boernish regnes som den første basehopperen.

Høyrisikoaktivitet

Boenish-ekteskapet fikk imidlertid ingen lykkelig slutt. 7. juli 1984 omkom Carl i Trollveggen, etter å ha satt Guinness-rekord i basehopp like i forveien. Klimakset i filmen er nødvendigvis lagt til Romsdalen.

- Du frykter ikke at du rosemaler en høyrisikoaktivitet?

- Nei, jeg tror snarere at det å sette søkelys på noe som krever en bestemt kompetanse, bidrar til å gjøre utøverne mer kompetente. Det er åpenlyst at basehopping innebærer risiko. Ideen om at hvem som helst kan hoppe, er fullstendig feil: Det er en teknisk øvelse som krever grundige forberedelser.

Vestkyst-parallell

- Hva er den legale statusen i USA?

- Basehopping som sådan har aldri vært ulovlig der. Det kan kanskje virke sånn, til og med i filmen min, men faktum er at ingen spesifikk lov forbyr det bortsett fra på noen ytterst få landemerker. Derimot risikerer du å bli arrestert hvis du for eksempel tar deg opp på en privateid bygning.

- Hvorfor oppsto fenomenet i California?

- Jeg tror det skyldes framelskingen av frihet. «Frigjør sinnet, og resten av deg vil følge etter» er et mantra som alltid har slått an hos californiere, påpeker Strauch.

- Faktisk opplevde jeg noe av det samme da vi var i Norge. Det virket som om den frie tanke har gode kår hos dere. Jeg fikk en fornemmelse av at «alt er mulig».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere