Gå til sidens hovedinnhold

Iran preger våren på Fotogalleriet

I går åpnet Fotogalleriets årlige Vårutstilling , hvor to av kunstnerne har bragt Teheran til Møllergata.

MØLLERGATA: I går åpnet Fotogalleriet Vårutstillingen 2009 - en gruppeutstilling som tar utgangspunkt i portrettet.

Juryen, som består av fotografene Morten Andersen, Eline Mugaas, Arne Skaug Olsen og regissør Line Halvorsen, har plukket ut åtte foto- og videokunstnere til utstillingen.

Blant dem finner vi Adamstuen-kunstneren Roghieh Asgari Torvund, som for ikke lenge siden hadde separatutstilling på Galleri BOA i Kvadraturen.

Fuglejenta

Roghieh stiller ut videoverket "Bird Girl" - en ni minutter lang video, som ble spilt inn på en kvinnetrikk i Teheran i 2005.

Det var da 22 år siden Roghieh hadde vært i Iran sist, hvor blant annet hennes mor fremdeles holder til.

Videoen hun viser på Fotogalleriet viser en åtte år gammel, iransk sigøynerjente, som selger spå på trikken. Hun er sammen med sin 13 år gamle bror, som egentlig er for gammel til å oppholde seg på kvinnetrikken.

– Møtet med den lille jenta er en av de flotteste opplevelsene i mitt liv, fortalte Roghieh oss da vi snakket med henne i forbindelse med utstillingen på Galleri BOA.

Der stilte hun nemlig ut en kortversjon av "Bird Girl", uten lyd.

Flere spennende navn

Foruten Roghieh stiller Yamile Calderon Bermudez, Ingrid Eggen, Marius Ektvedt, Elna Hagemann, Christina Leithe Hansen, Marianne Hurum og Sverre Strandberg ut verkene sine.

Særlig spennende er den unge Frogner-baserte fotografen Marius Ektvedts fire portretter fra Iran.

Undertegnede lot seg også imponere av å se at selv publikum på en Kiss-konsert kan gjøres estetiske gjennom Christina Leithe Hansens linse.Fotogalleriets vårutstilling står til 14. juni.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant