RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jafar Panahis niese åpner Film fra Sør

ULOVLIG FILM: Den iranske filmskaperen smuglet seg selv ut og lagde film i en taxi i det som skulle bli årets Gullbjørnvinner i Iran.
ULOVLIG FILM: Den iranske filmskaperen smuglet seg selv ut og lagde film i en taxi i det som skulle bli årets Gullbjørnvinner i Iran. Foto: Arthaus
Sist oppdatert:
Den iranske filmrebellen Jafar Panahi må holde seg i Iran, men niesen tar med Gullbjørn-vinneren til Norge.

(Kultur): Unge Hana Saeidi har en fremtredende rolle i «Taxi Teheran», som er filmskaperens tredje film om hans husarrest og yrkesforbud i Iran – og der han selv spiller taxisjåfør.

Den prisvinnende filmen er åpningsfilm på Film fra Sør, som feirer sitt 25-årsjubileum i tiden 8. til 18. oktober.

– Fra et land hvor filmregissører blir straffet med fengsel og kvinner i stor grad blir forvist til kulissene, er det en stor glede for Film fra Sør å ønske Hana Saedi velkommen som representant for filmkunstens frigjørende potensial i møte med totalitære regimer, skriver festivalen i sin pressemelding.

Smuglet ut av landet

Jafar Panahi risikerer innreiseforbud om han forlater Iran. Derimot lar han seg ikke stoppe av forbudet han ble pålagt i 2009 om ikke å lage film de neste 20 årene: Ifølge festivalen smugler han filmer ut av landet i kaker og på andre finurlige måter.

«Taxi Teheran», skildret som «en varm satire som veksler mellom det brutale og det kjærlige, det alvorlige og det lattervekkende», får ordinær kinopremiere 16. oktober.

Hele Panahis filmografi settes opp på Cinemateket under Film fra Sør. Også Cinematekene i Bergen og Trondheim viser et utvalg av hans tidligere filmer i høst. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere