Gå til sidens hovedinnhold

Kaizers på veggen

Fotograf Paal Audestad har fulgt Kaizers Orchestra i 7 år, og tatt bilder ulikt noen andre.

GRØNLAND: Det er rockegalleriet Map i Tøyengata, som presenterer unike bilder fra Kaizers sju siste år.

Inspirert

Fotograf Paal Audestad har fulgt Kaizers Orchestra siden 2002, og presenterer gjennom bildene sine et unikt innsyn i bandet. Sammen med Audestad stiller også bandets egen Terje "Killmaster Kaizer" Winterstø Røthing også ut sine bilder. Røthing forteller at han lenge har likt fotografi, og for et halvt år siden foreslo Audestad at han også skulle bli med på prosjektet.

- Jeg har alltid likt Paal sine bilder, jeg ble veldig inspirert av han. Men bildene våre er forskjellige. Mine er hovedsakelig fra de siste to årene, og er mye roligere en Paals. Det er annerledes motiver også, siden jeg er en del av bandet, forteller Winterstø Røthing.

Flue på veggen

Paals bilder viser bandet både på og av scenen, avslappede og usjenert av kameraet. Her kan du se crowd-surfing, utsikten mot hylende fans fra scenen og de utslitte gutta på bakrommet etter konserten. Paal mener tid var viktig for å få de unike bildene.

- Det ideelle er jo å være usynlig. Folk kan ofte bli veldig låst til kameraet, men jeg var med dem. Så mye at de ble helt vant til det. Det er veldig annerledes en når en fotograf blir sendt ut og kanskje skal følge gutta i et par dager. Du får bandbilder fra et helt annet perspektiv. Jeg tror faktisk jeg aldri har sett noe lignende, sier han.

Tilliten mellom bandet og Audestad er tydelig. Terje sier at det alltid var en seng ledig for Paal på bussen.

- Paal har alltid vært med, og har blitt som en del av bandet. Jeg føler ikke at det blir noe særlig flaut å stille ut bildene. Han tar hensyn, og er god til å plukke ut bilder. Målet hans er jo ikke å drite oss ut, forteller han.

Første gang

Gallerist Mari-Ann Pettersen ble tipset om Audestads prosjekt via fotograf Morten Andersen, som hadde utstilling med Turboneger på MAP i fjor. For Terje er dette første gang fotografiene hans vises offentlig. Men dette er en ny opplevelse også for veteranen Paal.

- Dette er faktisk min første utstilling. Jeg er jo hovedsakelig en pressefotograf, og drev aldri med utstillinger, sier han.

- Jeg måtte lokke og dra i han for at han skulle komme hit å stille ut, ler Mari-Ann.

Bilder og Gassmaske

Kaizers-fans kan glede seg over at bildene fra utstillingen er til salgs. Det finnes ti eksemplarer av alle bildene på utstillingen, og disse selges for 2500 til 3000 kroner. Og som en ekstra godbit vil den ikoniske gassmasken til bandet også stilles ut i galleriet, når den ikke må være med på turné.

Utstillingen "Kaizers Orchestra: En fotoutstilling" åpner i kveld klokka 18 og blir stående fram til 16. mai.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere