Gå til sidens hovedinnhold

Kirkemusikk for hele Oslo

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival er tilbake i nyrestaurert domkirke og byr på ti dager med spennende og variert kirkemusikk.

OSLO: Festivalen arrangeres fra fredag 25. mars og siste tone slås søndag 3. april.

– Det er en stor glede for oss å være tilbake i vår nyrestaurerte hovedarena – Oslo Domkirke. Vi har sett frem til igjen å kunne gjøre bruk av de to flotte orglene og ønsker velkommen til konserter i dette vakre kirkerommet, sier festivaldirektør Bente Johnsrud, som er bosatt i Holmenkollen.

Dette er ellevte gang denne festivalen arrangeres.

Orgler

Det nye orgelet i Ris kirke skal også benyttes i konsertsammenheng og det blir konserter i en rekke av Oslos kirker.

I Domkirken har det åpnet seg en sjelden anledning til å oppleve Giovanni Gabrielis canzoner og sonater for to messingensembler og to orgler med blant andre domkantor Kåre Nordstoga fra Frogner og trompetist Arnulf Naur Nilsen.

Les også: Musikalske konflikter gir gjenklang

Requiem

Årets festival har den romersk-katolske dødsmessen «Requiem» som tema.

– «Requiem aeternam, dona eis Domine» – «Gi dem den evige hvile, Herre» – innleder noen av de vakreste musikkverkene vi kjenner: messer skapt av komponister med egne og allmenngyldige erfaringer om sorg og med tekster om evig hvile for de avdøde, forteller Johnsrud, som også er festivalens kunstneriske leder.

Nytt verk

Til åpningskonserten fremføres Eivind Buenes nye verk «Allsang», som over tid skal utvikles til et requiem.

Det øvrige programmet under åpningen består av Franz Schuberts «Gesang der Geister über den Wassern» og Joseph Haydns storstilte «Nelson Messe». De medvirkende er Det Norske Solistkor, Oslo Camerata og blåsere fra Det Norske Blåseensemble under ledelse av Grete Pedersen.

Oslo Kammerkor

Den anerkjente festivalen får besøk av utøvere fra mange land, men også en rekke av Oslos gode kirkemusikkutøvere bidrar til at dette blir et spennende arrangement.

Oslo Kammerkor synger sammen med italienske La Divina Armonia og den berømte spanske kontratenoren Carlos Mena. Sammen skal de framføre det nyoppdagede barokkverket «Johannespasjonen» av Francesco Feo.

Domkirkens guttekor

Festivalen presenterer også to bestillingsverk for og med barn og unge. Komponisten Geir Johnson var selv guttekorist og har skrevet en messe for festivalen til Oslo domkirkes Guttekor.

Verket urfremføres under festivalhøymessen i Domkirken på Maria Budskapsdag.

Fra komponist Gisle Kverndokk, bosatt på Majorstua og tekstforfatter Eyvind Skeie, bosatt på Munkelia, kommer «Sommerens Maria». Det er et korverk som krysser grensene mellom kirkemusikk og scenemusikk i en spennende tilnærming for barn og unge viet Maria, Jesu mor.

Seminar og foredrag

Seminar, foredrag, tidebønner og festivalhøymesser har også fått plass i festivalprogrammet. Et seminar i regi av «Ung kirkesang» er en del av et større prosjekt, der målet er å gjøre kjernetekstene i trosopplæringsreformen lettere tilgjengelig, og å heve den faglige kompetansen for trosopplæring gjennom sang.

– Vi har også i år invitert en rekke menigheter til å holde festivalhøymesser i løpet av festivalperioden. Disse gudstjenestene følger kirkeårets liturgi og har et musikkprogram med kirkenes egne aktører.

Mange høydepunkter

– Årets festivalprogram har flere høydepunkter enn noen gang tidligere. Vi får møte verdenskjente, fremragende utøvere i nesten hver eneste konsert og våre fremste krefter – alene eller sammen med internasjonale kapasiteter.

– Vi får oppleve verker fra samtid, renessanse, barokk, jazz og pop, arabiske middelalderklanger fra Spania, nyoppdaget barokkmusikk fra Italia, og store verker av tysktalende komponister. Vi har gleden av å presentere våre fremste skandinaviske utøvere, og barn og unge i vakkert samspill med profesjonelle og amatører i nyskrevet scenemusikk! sier Johnsrud.

Gåtefullt orgel

Som siste post på årets festivalprogram byr de på en annerledes og gåtefull orgelkonsert med Kåre Nordstoga i samspill med videoinstallasjoner av fotokunstneren Ole Marius Jørgensen.

Han har flettet sammen egne fortellinger med bildemateriale utlånt av Regnskogfondet fra Brasils truede regnskog.

– Velkommen til ti dager med kirkemusikk i Oslo! Det blir ti dager med levende musikk, øyeblikkets magi, formidlet fra et menneske til et annet, avslutter Johnsrud.

Hele programmet finner du på www.kirkemusikkfestivalen.no

Les også: Markuspasjonen

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud