RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knausgård: – Jeg brukte forfatterskapet til å få spille i band igjen

NÅ OGSÅ MED MUSIKK: Men Karl Ove Knausgård skal spille trommer.
NÅ OGSÅ MED MUSIKK: Men Karl Ove Knausgård skal spille trommer. Foto: Berit Roald (NTB Tema)
Sist oppdatert:
-  Jeg har brukt forfatterskapet til å få spille i band igjen, ler Karl Ove Knausgård. Alias trommeslageren i den Raga-aktuelle gruppen Lemen.

På hyllestplaten «Sannhet på boks», som slippes 18. november, blir Lemen å høre med den Michael Krohn-skrevne sangen «Litt av en gjeng».

Til VG uttalte Knausgård i april, da hyllestplanene ble kjent, at akkurat denne låten viser en «fascinerende og viktig side» av Raga Rockers, nemlig den ekstremt enkle og monotone, som likevel besitter intensitet og nerve.

For tiden er Karl Ove Knausgård ute på turné, blant annet ble han nylig priset av Wall Street Journal sammen med Angelina Jolie.

Han ble imidlertid strøket fra besøksskjemaet til Late Show  Stephen Colbert, men kom seg dertil fortere til Berlin der han fikk nok en pris.

I september var hans nye roman  «Til høsten» solgt til 10 land.

Ny vokalist

Lemen gikk i Svenska Grammofon-studioet i Göteborg og spilte inn «Litt av en gjeng», med en besetning bestående av Annlaug Børsheim på vokal, fiolin og hardingfele, Yngve Knausgård og Knut Olav Homlung på gitarer, Hans K. Mjelva på bass og altså Karl Ove Knausgård på trommer.

I motsetning til fjorårets turné er ikke originalmedlem fra 1995-starten, Tore Renberg, med ved denne Raga-korsvei. For Lemen kan forandre seg, og fremdeles være Lemen, er det blitt sagt.

Med trommer i rommet

Da Karl Ove Knausgård var i Oslo i oktober for å la seg intervjues om sin nye roman «Om høsten», som allerede har rukket å bli etterfulgt av neste bind ut i serien, «Om vinteren» nå i november, sa han til NTB:

– Jeg har brukt forfatterskapet til å få spille i band igjen. Jeg har ingen rett til å være trommeslager, jeg er ikke det.

Pushwagner står bak coveret på Raga-hyllesten Sannhet på boks, der både Jo Nesbø og Karl Ove Knausgård blir å høre. Foto: New Jelly / Handout

Dette sa han med et smil – før han la til at det var «gøy å være i studio».

– Det var dette jeg gjorde da jeg var student, sier Knausgård, i dag feiret forfatter og firebarnsfar, om den kortvarige bandkarrieren som han også skildret i bind fem av «Min kamp».

I «Om høsten» vier han et eget kapittel til nettopp trommene. Der røper han at trommesettet står i rommet der han sitter og skriver – og han poserte bak Pearl-settet i intervjuet med Wall Street Journal som sto på trykk i forrige uke.

Kun jazztrommeslagere

«Det er noe barnslig over det», fastslår Knausgård – og sikter så vel til navnene på de enkelte trommene – stortromme, skarptromme, tamtammer og gulvtam, som han mener «barn kunne ha funnet på» – til «den forventning det gir når det står oppstilt, om å slå, dunke og banke».

Karl Ove Knausgård, som i forfatterskapet har latt ordene flomme fritt og uhemmet på alle vis, påpeker at av alle instrumenter «er trommer det mest asketiske» og at «å spille trommer er å utøve begrensningens kunst».

Han karakteriserer seg selv som «en hvit, middelaldrende mann med et frosset indre, som går stivt og en anelse lut, og som aldri leker, aldri danser, aldri begir seg inn i det ville, hemningsløse mørket som vi etter grekerne kaller orfisk».

Dit er det bare jazztrommeslagerne som begir seg, skal man tro Knausgård.

Jo Nesbø kommer

Selv om Karl Ove Knausgård og Lemen blir å høre på "Sannhet på boks»-utgivelsen , dukker han ikke opp på Rockefeller for å spille på den nesten like stjernespekkende konserten på slippdagen. Det gjør derimot en forfatterkollega av ham, med samme sans for å spille i band:

Selveste Jo Nesbø, som skal gi til beste sangen Di Derre gjør på platen, «Slakt».

Det røper Christer Falck til NTB. Han er initiativtager til den crowdfundede hyllestboksen, og ba opprinnelig både Nesbø og Knausgård om å skrive i den tilhørende boken.

– De ville heller spille enn å skrive, sa Falck, som sier at det på Rockefellers scene vil dukke opp «i hvert fall 50, kanskje opp mot 70» artister den 18. november.

Det inkluderer Mannskoret, coverbandet Blakk, og Åse Kleveland som skal avslutte festen med å synge «Fritt liv».

– De andre navnene blir en overraskelse for dem som kommer. Det blir både veldig store navn, og i Raga-ånd også mer ukjente, sier Falck.

Skal håndpakke

Onsdag begir Christer Falck seg av gårde til Rjukan, der Musikkoperatørene har sitt lager, for å håndpakke 2.500 bokser med vinylskiver, CD-er, linernotes, bok, postkort og et eget Raga Rockers-frimerke.

– Jeg får hjelp til pakkingen av Blakk, sier Falck som opplyser at «Sannhet på boks» er så godt som utsolgt.

– Det blir mulig å få kjøpt noen eksemplarer i rundt 40 vinyl- og platebutikker rundt om i Norge, sier han trøstende til dem som ikke rakk å hive seg med på crowdfundingen. Boksen fås også kjøpt på Rockefeller, der det fremdeles finnes billetter igjen til kvelden. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere