Gå til sidens hovedinnhold

Kommer ut av klesskapet

Blant truser og sokker i et klesskap i Gamlebyen, har Julie Dahle Aagård laget sitt første soloalbum. Nå er hun klar for å komme ut.

Gamlebyen: Julie Dahle Aagård kommer løpende inn døra på Vårt Daglige Brød, slenger fra seg vesken og bestiller en juice mens hun så vidt rekker å trekke pusten.

- I dag ble det mye stress. Jeg skal på "Beat for Beat" og fant ikke helt ut av hvilke tekster jeg skulle øve meg på, sier hun og smiler unnskyldende før hun dumper ned i sofaputene innerst i lokalet.

- Steike tøft!

Med release på sin første soloplate rett rundt hjørnet, er det mange som vil ha en liten bit av den blide jenta fra Nord-Trøndelag.

- Nå for tida sover jeg veldig lite. Når man styrer hele sjappa selv, føler jeg liksom at jeg ikke bare kan legge meg ned og slappe av. Derfor er det ikke så rart at folk synes jeg er litt rar i disse dager. Kanskje jeg burde tatt noe beroligende, spøker Julie og ler hjertelig.

12. juni braker det løs med storslått releasekonsert på Blå, men før den tid skal hun både opptre på Trondheim Jazzfestival og på Musikkfest i Oslo. Julie har kjent på sommerfuglene i magen noen dager allerede.

- Det blir steike tøft å få spille live! Når jeg får stå på scenen og synge, synes jeg livet er greit. Det er jo det jeg kan, sier hun mens hun roter rundt i vesken på jakt etter en håndkrem.

Skummelt å lage plate

Selv om Julie nå er aktuell med sitt første soloalbum, er hun langt ifra noen novise i musikkmiljøet. Helt siden hun var liten har hun holdt på med musikk og teater, og i 2002 fullførte hun en utdannelse som sangpedagog ved Jazzlinja i Trondheim. Likevel synes hun det var tøft å skulle starte arbeidet med sin egen plate for tre år sida.

- Jeg har aldri hatt spisse albuer og det å skulle lage plate var rett og slett veldig skummelt! På den tida hadde jeg gått litt i hi, men da jeg klaga over situasjonen min fikk jeg et spark i ræva fra Anders (Anders Aarum; Julies samboer og produsent på plata hennes journ. anm.). Da innså jeg at hvis man skal leve av musikk, må man skape sin egen arbeidsplass, forteller Julie åpenhjertig.

Kort tid senere var arbeidet med plata i gang.

- Jeg fikk noen kroner i støtte og satt i stua og skrev tekster. Etter at jeg hadde skrevet den første låta var jeg veldig redd for å gå til Anders med den. Selv om vi bodde to minutter fra hverandre, sendte jeg teksten over på mail og venta og venta, forteller hun før hun legger til:

- Han er en streng fyr, skjønner du! Men det gikk bra og vi fant ut at jeg skulle fortsette å skrive så langt jeg klarte, og så skulle han komme til med sine jazzfinesser, forklarer Julie.

Sang i skapet

Da hun var klar for å starte med innspillinga, gikk veien rett til klesskapet til Anders i Arupsgate.

- Plata ble spilt inn mellom truser og sokker i det jeg liker å kalle en Gamlebyen-variant av et "walk-in-closet". Han hadde lydisolert klesskapet og satt inn en mikrofon der, ler Julie.

Ettersom Anders fikk mer og mer utstyr og Julie flyttet fra sin egen leilighet i Oslogate og inn i hans noen hundre meter unna, ble det riktignok behov for et litt større studio. Der ble også siste finpuss på plata lagt. Tre år senere satt hun på toalettet i et skittent øvingslokale med plata i hånda.

- Det var jo dette jeg hadde drømt om siden jeg var rundt sju år, men jeg turte jo ikke å bli helt dramaqueen heller - faktisk var jeg ganske rolig. Det var et større øyeblikk for meg første gang bandet var samla. Da fikk jeg tårer i øyekroken. Man skal ikke kimse av at så flinke folk ville spille sammen med meg, sier hun alvorlig og sikter blant annet til kjente navn som Vidar Busk og Gisle Johansen.

Tøffe år

At det har vært tøft å jobbe sammen med plateutgivelse, i tillegg til å være samboere og kjærester, legger ikke Julie skjul på.

- Det anbefales ikke! sier hun bestemt og tar en liten tenkepause.

- Vi er fortsatt kjærester, altså. Men jeg tror ikke man skal glorifisere det og late som noe annet enn at det nok har vært den hardeste perioden i begges liv. Det smalt litt etter jul, men vi har klart det fint uten at jeg har måttet ta ut igjen klærne fra klesskapet og flytte tilbake over veien, sier Julie og smiler.

Nå gleder hun seg til å spille live for publikum landet rundt og bare være samboer i tiden framover.

- Jeg kommer ikke til å gå samme veien en gang til, for å si det sånn. Det blir kult å finne ut hvem man egentlig er sammen og å legge merke til hvordan Anders faktisk ser ut på håret for eksempel, fleiper hun.

Det blir steike tøft å spille live!

Julie Dahle Aagård

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant