RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DROPPET UT: Jan Olav Sawyer har sterk dysleksi og droppet ut av skolen for en kriminell levevei. Nå er han på vei tilbake på rett spor.
DROPPET UT: Jan Olav Sawyer har sterk dysleksi og droppet ut av skolen for en kriminell levevei. Nå er han på vei tilbake på rett spor. Foto: SFNORGE

Kronprinsen får se filmen han sponset

Mandag viser kronprins Haakon filmen Pøbler i Haugesund. Den har han betalt for selv.

Av Mette Estep/Gitte Johannessen, NTB


(Kultur): Via Kronprinsparets Fond har kronprinsparet bidratt med direkte støtte til dokumentaren «Pøbler», nærmere bestemt 50.000 kroner – som utgjør rundt én prosent av budsjettet for filmen.

Dokumentaren følger fire ungdommer fra de starter på Pøbelprosjektet, som har som mål å få unge mennesker ut i jobb eller skole.

Kronprinsparets Fond, som skal bidra til at ungdom i Norge har et godt liv og at færre faller utenfor, har i flere år også støttet Pøbelprosjektet.

– Det er alltid en utfordring å finansiere opp en dokumentar og man trenger derfor mange finansiører og samarbeidspartnere for å komme i havn. Vi er veldig glad for at Kronprinsparets fond er med på laget sammen med de andre aktører som har støttet filmen og som brenner for tematikken. Det har vært givende å jobbe med, sier produsent Therese Naustdal til NTB.

PØBLER: Kelly Cathrin Haugan og Jørgen Sundfær fikk en ny sjanse gjennom Pøbelprosjektet som støttes av Kronprinsparet fond og filmen laget av Kari Anne Moe.

Premiereklart kronprinspar

Kronprins Haakon, som er Den norske filmfestivalens beskytter og som sist besøkte Haugesund-festivalen i 2009, skal se resultatet av investeringen i Haugesund mandag. Kronprinsesse Mette-Marit kommer til festpremieren på «Pøbler» i Oslo torsdag 20. august, før ordinær kinopremiere følger dagen etter.

Kronprins Haakon åpner også filmfestivalen i Haugesund søndag når han overværer premieren på Norges første katastrofefilm Bølgen.

Da kan publikum flest få bli kjent med hovedkarakterene som regissør og dokumentarist Kari Anne Moe valgte ut fordi «de satte seg fast i hjertet» hennes.

Kronprins Haakon, her i svensk kongelig bryllup, kommer til Haugesund søndag.

– Vi kom tett på enorme livsvalg, sa Moe da høstfilmene ble presentert på Filmens hus tidligere denne uken. I dokumentaren, filmet i klasserommet der de trøblete ungdommene deltar på et jobbforberedende kurs, forteller én at han kastet en stol på læreren i stedet for å lære å lese, en annen sier det er «slitsomt å hate seg selv hele tiden».

Kari Anne Moe høstet stor anerkjennelse og priser for sin forrige film, 2012-dokumentaren «Til ungdommen». Der skulle hun følge vellykket politikerungdom, men ble innhentet av virkeligheten og det som skjedde på Utøya. Dermed ble den også en sterk dokumentasjon av tiden omkring og etterpå. Moe sa at de to tilsynelatende høyst ulike ungdomsportrettene deler noe:

– Den fantastiske sårbarheten er felles, det tynne laget mellom drømmer og hverdagen som griper brutalt inn. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere