Gå til sidens hovedinnhold

Kulturrose til Lysebu

På den nydeligste solskinnsdag mottok Lysebu sist uke Olavsrosa som det første stedet i hovedstaden.

Voksenkollen: Sist uke ble Lysebu tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa som første i sted i Oslo. Lysebu hedres for sitt målbevisste arbeid med å bygge opp et historiefortellende anlegg, men også for at det er et sted som er tilgjengelig og i aller høyeste grad blir brukt.
- Jeg er veldig glad for at juryen i år har funnet en verdig kandidat her i Oslo. Her har de beholdt tradisjonene, men også kombinert disse med moderne bygg, sier styreleder i Norsk Kulturarv, Inger-Lise Skarstein.

Det dansk-norske samarbeidet

I glitrende sol viste Lysebu seg fra sin aller beste side under prisutdelingen, og stedet har like mye historie som det er vakkert. Under andre verdenskrig ble det startet en innsamlingsaksjon i København, kalt "Norgeshjelpen". Pengene som ble samlet inn skulle brukes til mat som ble sendt til Norge. Over 22 tonn matvarer ble sendt fra Danmark til Norge i perioden.
Etter krigen ble det samlet inn penger til en folkegave til Danmark som takk for den danske matvarehjelpen Norge mottok under okkupasjonen og den 6. september 1947 ble eiendommen Lysebu med tilliggende arealer på 48 000 kvm overrakt til Fondet for dansk-norsk samarbeid. Siden da har Lysebu og fondets andre eiendom, Schæffergården ved København, vært utgangspunkt for Fondets arbeid, og har vært høyseter for kultur- og vitenskapssamarbeidet mellom de to landene.

Vern gjennom bruk

Under utdelingen var blant andre byantikvar Marte Boro, direktør i Norsk Kulturarv, Grete Horntvedt, byrådssekretær Camilla Willhelmsen og den danske ambassadøren tilstede.
- Dette er et flott sted som drives med gode rammer. Det er fint at juryen vektlegger bruk av stedet. Bruk er den beste, ja den eneste form for bevaring, sa byantikvaren.
Og nettopp dette ble tydelig bemerket under prisutdelingen.
- Det er veldig viktig at folk får gode opplevelser av kulturen for å se hvorfor det er så viktig å bevare den. Et av våre mottoer er "Vern gjennom bruk" og Lysebu er et godt eksempel på dette, sa Skarstein.
- Dette er en stolt dag for hovedstaden, sa byrådssekretær Camilla Wilhelmsen, som var tilstede på vegne av byrådet.

Vel fortjent

- Vi er stolte over av Lysebu får denne utmerkelsen. Olavsrosa er med på å øke bevisstheten om hvor viktig det er med bevaring av kulturarven.
- Vi er veldig stolte, men først og fremst glade for denne påskjønnelsen som, vi i all beskjedenhet, mener at vi fortjener, sa styreleder i den norske avdeling av dansk-norsk fond, Kirsti Kolle Grøndahl , da hun fikk overrakt prisen.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai