Gå til sidens hovedinnhold

Kunsten å være mor og datter

Charlotte Thiis-Evensen har gjort et borgerlig familieliv på Bygdøy til kunst.

WERGELANDSVEIEN: Kunstner og journalist Charlotte Thiis-Evensen blottlegger familien med utstillingen «Faren min forsøkte å ringe moren min/I de beste familier»

I de beste familier

Utstillingen er fordelt over de tre rommene i Kunstnernes Hus' første etasje.

Rominstallasjonen «I de beste familier» er bygget som en toroms-leilighet, hvor fem familiemedlemmer figurerer i seks ulike verker.

Charlotte Thiis-Evensens utvalgte, samtidskomponist Eivind Buene, hadde komponert et eget stykke for familiens gamle, ustemte piano, som er en del av rominstallasjonen. Dette ble fremført på åpningskvelden, hvor Kunstnernes Hus for øvrig beviste at det ikke utelukkende er Høstutstillingen som trekker oslofolket til Wergelandsveien.

Thiis-Evensen har ikke gått av veien for å bruke journalistiske metoder i arbeidet med utstillingen. I lydverket «En av hundre tusen» har hun tatt opp noe som tilsynelatende er et intervju med sin far, legen Eyvind Thiis-Evensen. Etterhvert som samtalen forløper, avdekkes det at faren snakker om sin egen sykdom.

Thiis-Evensen har også intervjuet sin onkel, arkitekturproffesoren Thomas Thiis-Evensen, som snakker om fasader foran Nationalteateret, Stortinget og Slottet. Det den veltalende arkitekten ikke visste på daværende tidspunkt var at Charlotte lot kameraet gå mens de snakket om høyst private, familiære situasjoner, både i mellom og i etterkant av intervjuene.

Videoverket «Desert Eagle» viser sønnen leke krig med kameraten Mohammed, akkompagnert av maskingeværlignende lydeffekter og et kornete billedkvalitet.

Publikum kan også se den uskyldige «konflikten» mellom mor og datter i videoen « All of me». Problemstillingen er enkel - mor vil lese Morgenbladet, datteren foretrekker Donald.

En bragd

Farens sykdom er bakgrunnen for installasjonen «Faren min forsøkte å ringe moren min». I et forsøk på å ringe sin kone tok nemlig Charlottes far en rekke MMS-bilder, uten selv å være klar over det. Disse bildene, samt en videosekvens, er montert under intenst sykeromslys i en hvitmalt treboks innerst i det andre rommet i første etasje. Betrakteren ser bildene fra farens perspektiv, siden de er montert i samme høyde som en standard sykeseng.

I mellom de to rommene presenteres vi for Thiis-Evensens tante, som skal til frisøren for første gang i sitt liv; moren var nemlig særdeles begeistret for langt hår og krøller.

Charlotte Thiis-Evensen har klart å bruke familien uten at det blir simpelt eller spekulativt. I 2008 er det en bragd i seg selv.

Utstillingen vises til og med 7. desember.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant