Gå til sidens hovedinnhold

Kunsthus på Hovedøya

Over 400 bøtter med vann og en solid gulvskrubb måtte til før kunstnerne endelig kunne åpne dørene til Lavetthuset på Hovedøya.

HOvedøya: Dette er helt fantastisk å få holde til i et slikt lokale, sier tekstil- og installasjonskunstneren, Kari Steihaug fornøyd.
Etter 15 år med stengte dører, flyttet hun ut på Hovedøya i mai i fjor der hun fikk sitt eget atelier i andre etasje i det ærverdige bindingsverkshuset. Der har hun holdt til sammen med fem andre kunstnere i det som må kunne kalles en av de flotteste omgivelsene i Oslo. Men det var ikke samme syn som møter oss i dag, som møtte de seks i "GangGalleriet" for drøyt ett år siden.

Skrubbet og skurt

Det var utrolig nedstøvet og skittent, ettersom huset ikke har vært i bruk på så mange år. Marit Ulstrup (prosjektansvarlig for Kunstverket Galleri, journ. anm.) brukte mer enn 400 bøtter vann og håndskurte over 600 kvadratmeter. Men vi er uten tvil veldig glade for at Oslo kommune ønsket å åpne huset og valgte å gi oss leiekontrakt, forteller tekstilkunstner, Inger Johanne Rasmussen.
Det gamle lavetthuset ble oppført i 1847 og står på Byantikvarens Gule Liste som bevaringsverdig. Lavett betyr understell til kanon, og huset ble opprinnelig bygget som lager for militært utstyr.
Vi har undersøkt litt rundt historien til huset og funnet ut at det både har vært tilholdssted for garden før krigen og for tyskerne under krigen. Da freden kom, ble over 1000 tyskertøser flytta over hit i de mange brakkene som var satt opp her. Senere, da det var bolignød i Oslo, var lavetthuset bosted for familier tilknyttet det militære, forteller Rasmussen.

Nordens fremste

Lørdag blir det høytidelig åpning av Lavetthuset ved byråd for byutvikling, Merete Agerbak Jensen (H). Hovedøya Kunstsal, salen i første etasje, vil i sommer vise utstilingen "Nordisk grafikkmønstring" med rundt 80 verker fra blant andre Olav Christopher Jensen, Michael Kvium, Inger Sitter, Marika Mäkela, Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl, John Kørner, Therese Nortvedt, Tuula Lehtinen og Magne Furuholmen.
Hovedøya Kunstsal vil bli drevet som en filial av Kunstverket Galleri og brukt til kunstutstillinger også i somrene som kommer.
Årets utstilling viser noen av de fremste kunstnerne i Norden: Alt fra unge, topp moderne kunstnere til 80 år gamle foregangskunstnere fra 50-tallet, sier Ola Andre Olsen.
Åpningstiden vil være fra onsdag til søndag mellom kloka 11 og 17 i perioden 14. juni til 10. august. I andre etasje, der kunstnerne i "GangGalleriet" holder til, vil de vise sine egne arbeider i perioden 14. juni til 13. juli, og inviterer Jon Gundersen (installasjon) og Bente Louise Aas (maleri) til å vise sine arbeider fra 27. juli til 14. september. "GangGalleriet" er åpent alle lørdager og søndager mellom klokka 14 og 17 i denne perioden.

Historien om en sild

Historiker, og tidligere BU-leder, Tore Vigerust har dessuten etablert Hovedøya Klosterbibliotek i samme etasje, og vil vise en liten, og forundelig utstilling med tittelen "Den gang en sild fra Norge forskrekket hele Europa" i samme periode.
Det er helt fantastisk å få holde til i et slikt lokale
Kari Steihaug

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem