Gå til sidens hovedinnhold

Lettere overvektig

Spørsmål til

ernæringsterapeuten:


Jeg har gradvis lagt på meg de siste årene og i løpet av julen har jeg lagt på meg enda noen kilo. Jeg var slank frem til for noen år siden, og jeg forstår ikke hvorfor jeg legger på meg da jeg spiser det samme som tidligere. Nå må jeg bare gjøre noe, men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gå frem. Har Heggeli Helhetsmedisin noen råd?Hilsen lettere overvektig

kvinne (43)Hei !

Det kan være mange grunner til at man gradvis begynner å legge på seg.

For det første er det viktig å gå gjennom kostholdet for å se om det består av riktig type mat i riktige mengder. Mennesker er forkjellige, og det er viktig med individuelle kostholdsråd. For noen er de tradisjonelle rådene fra Statens ernæringsråd riktig. Andre derimot, trenger et kosthold med mer proteiner og sundt fett for å redusere vekten sin. De som er insulinresistente vil ha best effekt av et kosthold med lavt karbohydratinntak.. Matintoleranse kan også være en faktor som bremser en vektreduksjon. Det er derfor viktig å vurdere om kostholdet består av matvarer som for kortere eller lenger tid bør byttes ut med andre matvarer.

Dersom du i tillegg til vektøkning har symptomer som lite energi, frossenhet og forstoppelse kan det være lurt å undersøke stoffskiftet.

Der det er mistanke om insulinresistens, matintoleranse eller ubalanser i tarmflora vil jeg utrede dette videre. Hvis kostholdet ser ut til å være sundt og riktig satt sammen vil jeg se etter andre forklaringer. Mosjon er selvfølgelig en viktig faktor og hvis man er for passiv er det lurt å sette opp en plan som stimulerer til et mer aktivt liv.

Mye stress og dårlig søvn er også faktorer som kan gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt. Det er derfor viktig å være bevisst på livsstil og se om det er noe man kan gjøre for å legge det bedre til rette på disse områdene.

Slik du forstår er det vanskelig å gi spesifikke råd. Jeg anbefaler at du oppsøker en ernæringsterapeut for å få råd som er tilpasset dine individuelle behov.

Lykke til!Silje Berby-Andersen

Ernæringsterapeut

og homeopat MNHL

Heggelig Helhetsmedisin

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner