Gå til sidens hovedinnhold

Levende hageby

28. mai var det duket for hagevandring på Ullevål. Datoen for Matthea Ankers fødselsdag, da John Collett fikk skjøtet på Ullevål innpakket i en serviett!

ULLEVÅL HAGEBY: Hvem deler ut slike makeløse servietter? Den sjenerøse giveren var rikmannen Bernt Anker, i et selskap han holdt for sin kone Mathia (f. Collett) i 1723. John Collett, som var gift med deres pleiedatter Tina, var selvsagt blant gjestene. Tipper han ble henrykt da han åpnet den servietten!

Rik som Onkel Skrue

John Collett var selv rik som Onkel Skrue. Han gjorde Ullevål til et mønsterbruk med mektig flott hage og parkanlegg. Gårdsarealet dekket bl.a. området der Ullevål hageby nå ligger, og store deler av Ullevål sykehus. Han holdt storslagne selskaper, og i fontenene rislet det vin istedenfor vann! Ikke rart det var populært å gå dit.

Om John Colletts ånd svever mellom de frodige trærne, tror vi han koste seg nå. Vandringen "I John og Tina Colletts fotspor" startet ved Vestre Aker kirke, med historiker Anne Hals og Ellen Holm Stenersen som meget kunnskapsrike ciceroner (Ellen er redaktør for Hagebybladet, oversetter og mye annet). Hun har stor sans for å ta vare på det som en gang var og holde historien levende. Som om fortidens mennesker, som John Collett har hvisket til henne: "Husk oss! Få andre til å huske oss også! Så dør vi aldri..."

Landskapsparken var en del av Ullevål gård. Omtrent midt i var det en barokkhage, som nå er en del av hagen til Vestre Aker skole. Her gikk datidens jetsett og koste seg. Både kongelige og andre ruslet blant buskene og ble servert passe temperert vin og diverse underholdning. Det foregikk mye lobbypolitikk blant rosenbuskene, mye av opptakten til hendelsene i 1814 foregikk her. Anne Hals og Ellen Holm Stenersen viste hvor en del av John Colletts "garden follies" en gang lå de gamle hagetemplene, lindekirken, orangeriene og dammene. Historie som for en stor del er glemt. Nesten alt er borte i vår omhyggelig asfalterte tid.

Tidsriktig

Som i Johns Colletts dager, var det underholdning underveis. Alt var tidsriktig! Collett syntes det var morsomt å gjemme musikere i trærne en artig opplevelse som ble dagens hagevandrere til del. Musikere oppe i løvverket! Peblingene og Hagebykoret underholdt med sang. Tamtara!

To trompetspillere fra skolemusikken blåste fanfare hver gang man stanset opp. Vandringen gikk fra kirken og opp Ullevålsalleen, bort Grønn Rute, opp Jutulveien og Ullevålsalleen tilbake, innom det som var barokkhagen på Store Ullevål, en sving innom den tidligere portnerboligen og endte på Damplassen. Der var det et lite Jens Zetlitz-show med Kristin Schøyen Grude og Maria Grude. Folk koste seg!

Ellen førte de mange interesserte tilhørerne bort til John Collet-statuen for å hilse på. Gikk det ikke et smil over ansiktet hans? Endelig litt fest og stas. Som i gamle dager!

Ombygd smie

Hagebykoret slo an stemningen med sang ved portnerboligen.

Vulkans tempel lå antagelig omtrent der Oslo Vannverks trykkbasseng ligger i dag, fortalte Ellen. En ombygd smie med et slags gotisk lysthus ved siden av. Hun fortalte om orangeriene, der det ble dyrket saftig sydenfrukt. Hvem sier at det bare gror blåbær på våre trakter? Lindekirken var et stort lysthus med form som en kirkeskip, dannet av lindetrær. Like ved lå Floras tempel. med bilder av kjente botanikere som Carl von Linné, Martin Richard Flor og Martin Vahl (oppdageren av lapprosen).

I sykehuset jubileumsbok fra 1937 kan vi lese at "innunder høiden mot Store Ullevål er der et parkparti som opprinnelig har utgjort en del av Store Ullevåls praktulle park som var anlagt i engelsk stil med fiskedammer og dyrehave." Det må ha vært vakkert!

Storhetstiden på Ullevål varte bare i 17 år, sa Ellen. For John Collett døde alt i 1810.

Solen lo med en munn av gull og smatt innimellom busker og trær for å se på alle menneskene, og høre hva Anne og Ellen fortalte. Den blinket i trompetene til de to guttene, for å være med. Det hadde ikke vært noen barokkhage uten meg! Alt som vokser, trenger lys...

En morsom opplevelse! Så uendelig viktig at noen tar vare på historien, før den dekkes av glemselens støv. Få med deg neste vandring! Den er 2. september, så du har god tid til å planlegge!

Reklame

Disse gressklipperne er best i test