RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Liv Ullmann avslører ukjente Bergman-dagbøker

INGAR BERGMANS MAMMA: Marte Engebrigtsen skal spille Anna over 30 år, skrevet og instruert av Liv Ullmann.
INGAR BERGMANS MAMMA: Marte Engebrigtsen skal spille Anna over 30 år, skrevet og instruert av Liv Ullmann. Foto: Paul Weaver, Mediehuset Nettavisen
Setter opp en ny versjon av sin egen og  Ingmar Bergmans «Fortrolige samtaler» på teater.

(Kultur): I 1996 regisserte Liv Ullmann filmen «Enskilda samtal» over et manus av Ingmar Bergman. Den handler om hans mor Anna, hans prestefar Henrik og deres vanskelige ekteskap.

Ullmanns urpremiere

I januar er Liv Ullmann tilbake på Nationaltheatret som regissør for det nyskrevne teaterstykket «Fortrolige samtaler», denne gangen skrevet av henne selv. Og det blir en litt annen versjon.

- Filmen er bygget på en sann historie, men gjort med en dikterisk hånd, fortalte Liv Ullmann da hun møtte et stort presseoppbud mandag morgen.  Blant annet var det en rekke opplysninger rundt Ingmar Bergmans far som ikke var med i filmen, og detaljer rundt hans mor Anna, som han valgte ikke å ha med.

Hun kunne fortelle at hennes teaterversjon ikke bare bygger på filmen, men også mange private samtaler med Ingmar Bergman. Stykket bygger også på Henrik Bergmans brev, dagboken til hans mor og ikke minst Ingmar Bergmans egne dagbøker - som han ga til Liv Ullmann.

Ukjente Bergman-fotografier

- Den har jeg nå lest og det er mange nye saker som er med i vårt teaterstykke. Blant annet fotografier som han hadde limt inn i dagboken. Kanskje han ga dagboken til meg fordi han tenkte den kunne brukes til noe siden. Det er faktisk det eneste jeg noensinne har fått av ham, fortalte Liv Ullmann.

Én stor forskjell, kunne hun røpe, blir portrettet av faren og presten Henrik. I filmen er han en forferdelig, vanskelig og syk person. Men han var også en mann som menigheten hans elsket og som næret dyp kjærlighet til sin kone.

Et overordnet spørsmål er om man alltid skal si alt som skjer i et liv

Fra hun er 17 til 45 år

Det er Marte Engebrigtsen som skal spille Anna, over en periode fra hun er 17 til hun er 45 år. Ektemannen blir Mattis Herman Nyquist. Mens Bjørn Skagestad er prosten som skjærer inn i ekteskapet med sitt påtvungne skriftemål mellom mann og hustru. Kari Simonsen (fortelleren)  og Liv Bernhoft Osa (Karin) har fremtredende roller og det samme har Anneke von der Lippe (Marta)og Hermann Sabado (Tomas).

HENTET TILBAKE: Kari Simonsen blir å se som den litt mystiske fortelleren i Liv Ullmanns «Fortrolige samtaler» og kommer tilbake til Nationaltheatret for rollen.

– Det er en fortelling om en kvinnes hemmeligheter. Men mest av alt handler det om hvem våre hemmeligheter gjør oss til, sier Liv Ullmann.

Dramaet er basert på livshistorien til Ingmar Bergmans mor, og med utgangspunkt i morens hemmelige dagbok og Bergmans egne dagbøker har Liv Ullmann skapt et nytt manus for scenen.

- Et overordnet spørsmål er om man alltid skal si alt som skjer i et liv, sier Liv Ullmann.

Ideen til teaterstykket ble unnfanget av Riksteaterets sjef, Tom Remlov.

Nationaltheatrets sjef Hanne Tømta omtaler «Fortrolige samtaler» som neste års desidert største begivenhet i norsk teater.  «Fortrolige samtaler» er et samarbeid mellom Nationaltheatret og Tom Remlov, som er Riksteaterets sjef.

FORTROLIGE SAMTALER: Disse tar Ingmar Bergmans foreldres historie til scenen - fra v. teatersjef Nationaltheatret Hanne Tømta, Liv Bernhoft Osa, Anneke von der Lippe, Marte Engebrigtsen, Hermann Sabado, Kari Simonsen, Bjørn Skagestad, regissør Liv Ullmann, Mattis Herman Nyquist og idemaker Tom Remlov, sjef for Riksteateret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere