RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Lønsj»-Rune Nilson tok et kraftig oppgjør med flyktninghatet

SPARKER FRA LØNSJ: Rune Nilson har et og annet å si om nordmenn for tiden.
SPARKER FRA LØNSJ: Rune Nilson har et og annet å si om nordmenn for tiden. Foto: NRK
Sist oppdatert:
- Er det sånn at vår egen overflod er viktigere enn at andre mennesker overlever?

(Kultur): «Lønsj» er kanskje ikke programmet på NRK som du forbinder med sterke uttalelser,  men humoristen Rune Nilson fyrte av en velformulert tale forleden.

Om nordmenns forhold til flyktninger.

En gjeng ufordragelige og motbydelige egoister

Stavanger Aftenblad plukket opp tordentalen der Nilson spør hva det er med oss som tilsynelatende mener at det er rett at andre må lide for vår velstand.

Er vi blitt en gjeng med ufordragelige og motbydelige egoister, som tror vi er berettiget et bedre liv enn alle andre i verden? Spør Nilson.

Inngangen til Nilson er den siste asylbrannen, der noen tente på et mottak som huset enslige mindreårige asylsøkere.

 Men jeg må også innrømme at jeg rett som det er spør meg sjøl hva det egentlig er vi holder på med her. Når det innimellom føles som om verden holder på å gå opp i liminga bare rett utenfor studiodøra her. Hvor folk løper rundt og tenner på bygninger, fordi de skal brukes til å huse foreldreløse barn som med nød og neppe har klart å unnslippe krigens grusomheter med livet i behold.

Det finnes altså folk der ute som heller vil se hus brenne, enn at barn skal få søke tilflukt der. Folk som står klar når krigsofrene kommer, for å be dem dra til helvete. Det høres ut som scener fra en post-apokalyptisk katastrofefilm, hvor mennesket er redusert til desperate dyr som slåss for sin overlevelse og blotte eksistens – men neida - dette gjør de altså fra sine lune, varme og trygge hjem, med kjøleskapet fullt av mat, boden full av ved og kontoen full av penger. De sitter på toppen av fjellet, og sparker folk ned igjen etter hvert som de får en albue over kanten. Fy faen!

Det virker som om en betydelig del av Norges befolkning har gått fullstendig fra vettet, og blitt besatt av en tanke om at vi som bor her – som er oppvokst her på det store, overdådige luksusgodset Norge – liksom skal ha rett på mer enn alle andre i verden. At vi er så spesielle og verdifulle at vi ikke trenger å dele. At vår egen overflod er viktigere enn at andre mennesker overlever!? Sier Nilson.

Han sier han skammer seg når han hører slike meninger.

Mye vil ha mer, faen vil ha fler. Sier han.

Han sier at «Lønsj» er og skal forbli en frisone.

Men en gang innimellom er det bare helt nødvendig for meg å minne om hvem vi i Lønsj er, og hva vi faktisk står for, ikke bare som humorister, men som mennesker! Og det tror jeg er veldig viktig akkurat nå, på dette tidspunktet i historien. For når vi alle sammen en gang skal stå til ansvar for det vi gjorde den gangen verden stod i brann og mennesker døde rundt oss – så vil jeg gjerne kunne stå oppreist med rak rygg å se hvem som helst i øynene. 

Teksten har Rune Nilson også lagt ut på Lønsjs Facebook-side, og den har fått massiv støtte.

Tusen takk for alle fine meldinger angående dagens åpning av Lønsj! Det blir dessverre helt umulig å svare på alle, men det gleder meg virkelig å se at så mange av oss fortsatt holder hodet kaldt og hjertet varmt. 
Det er også mange som har bedt om å få dette skriftlig, derfor limer jeg inn teksten her. For min del må du gjøre akkurat hva du vil med den.

Med optimistisk hilsen Rune Nilson.

I  skrivende stund er den delt over 6.5000 ganger og likt av 16.000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere