Gå til sidens hovedinnhold

Lokal pardans hos Albin Upp

Gamle frognerleiligheter kan romme så mangt. Er de store nok kan man for eksempel finne et kunstnerpar med hvert sitt romslige atelier og fremdeles plass til solide gjestebud.

Frogner: 17. oktober åpnet dobbelt-utstillingen med Sidsel Grøtter og Oddbjørn Stølen i Galleri Albin Upp. Utstillingen byr på møbler som bord, skjermbrett og skap dekorert av Grøtter, i tillegg til enkeltstående bilder. Stølen viser frem nye grafiske blad, akvatinter, akvareller og noen malerier. Og alt dette er altså skapt midt i Bygdøy allé, i en fantastisk sjarmerende leilighet som har nytt godt av Sidsels pensler.

210 spesielle kvadratmeter

-Vi er jo pokka nødt til å gjøre det hyggelig rundt oss, sier Sidsel, - det er helt nødvendig når to mennesker skal bo og jobbe i samme lokaler. Men vi stortrives med leiligheten som både hjem og arbeidssted. Vi har atelier i hver vår ende og møtes til lunsj i spisestuen på midten.

Leiligheten er nemlig stor nok til at beboerne ikke behøver å gå i bena på hverandre. I tillegg til atelierene kan de boltre seg i en stor hall, tre-fire stuer og et veldig koselig kjøkken. Sidsel Grøtters dekor preger leiligheten, ikke minst har hun æren for vakre gulv. Rundt om i landet er det mange som daglig gleder seg over hennes dekorasjonsmaling.


Fargefryd

Sidsel Grøtter er opprinnelig utdannet billedhugger fra akademiene i Oslo og København, men i 1994 lukket hun døren til verkstedet sitt og begynte å male.

-Det var en lettelse å gå over til maling. Fysisk er det tungt å jobbe som billedhugger, og man blir veldig bundet til verkstedet. Alt ble så mye friere og enklere som maler, og det var fantastisk å oppdage fargene! Som billedhugger er øynene innstilt på skygger og dybde, så det var ordentlig forfriskende å begynne og jobbe med farger.


Sidsel maler ikke malerier, hun trives best med håndverk. Hun er opptatt av at vi skal ta vare på kulturarven vår, og norsk dekorkunst står høyt i kurs. Hun viderefører maletradisjonene fra byene og storgårdene på Østlandet som var påvirket av europeiske dekormalere. Moderne stilarter maler hun også gjerne, Sidsel trives med forandringer og utfordringer. Hun har dekorert restauranter, hus og hytter, og mange slitte og litt triste arveklenodier har fått nytt liv i Sidsels hender. Reisevirksomheten er trappet ned, men hun tar gladelig imot møbler og gjenstander til dekorering så sant de kommer inn dørene i Bygdøy allé.

Freidig håpefull

Oddbjørn Stølen ankom Oslo fra Farsund som meget ung mann i 1954. På reisen fra Sørlandet til hovedstaden "forserte jeg en hel generasjon", sier Stølen, så forskjellig ble livet levet de to stedene. 17 år gamle Oddbjørn likte det han kom til. Han ble sendt til hovedstaden for å skaffe seg en solid akademisk utdannelse, men gutten hadde andre planer. Han skulle nemlig å ta verden med storm som fiolinist. Etter et par år med undervisning innså unge Oddbjørn at det målet muligens var litt i overkant.

Veldig fristet til å starte på en akademisk utdannelse var han ikke, så i stedet fulgte han rådet han fikk fra resepsjonisten på Indremisjonshotellet om å søke Kunst- og Håndverkskolen. Et riktig godt råd viste det seg å være så het da også resepsjonisten Kjartan Slettmark.


Etter utdannelsen i Norge fulgte flere års utdannelse i Paris. Oddbjørn Stølen hadde sin første separatutstilling i Oslo Kunstforening i 1966, og har siden levd av sine kobbertrykk, og i senere tid også akvareller. Trykkene hans har for øvrig også noe "akvarell-aktig" over seg, metoden med harpiksstøv på kobberplate før etsing gir et luftig og lett uttrykk.

Det gode liv på Frogner

Oddbjørn Stølen har bodd på Frogner mesteparten av sitt voksne liv. De siste 25 årene har han bodd i leiligheten han nå deler med Sidsel Grøtter. Det er tydelig at paret trives med hverandre, hjem- og arbeidsplass og livet generelt. Etter vernisagen i Galleri Albin Upp åpnet Grøtter og Stølen dørene hjemme for flere hundre inviterte venner og kolleger.

-Vi må feire når vi kan!, sier Sidsel. Det er ensomt arbeid å være kunstner, så vi trenger å ha litt liv rundt oss. Her har vi jo heldigvis plass til å invitere venner og familie. Siste søndag hver måned samles våre respektive barn og barnebarn til middag. Det er en veldig hyggelig tradisjon.


Det forstår seg. Det er langt mer enn plassen som gjør leiligheten i Bygdøy allé egnet for selskapelighet. Den er enkelt og greit usedvanlig hyggelig og original med en veldig god atmosfære. En atmosfære som bare oppstår i hjem med stor gjestfrihet og mye munterhet i veggene.

Ta turen til Albin Upp Galleri og café før 4. november for vakker dekorasjonskunst, etsinger og akvareller. Adressen er Briskebyveien 42.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn