Gå til sidens hovedinnhold

Malern

12. mars kl 13 åpner malermester Bjørn Andersen en utstilling om malerfaget i OBOS-gården Wessels gate 15 på Folkemuseet.

Han suppleres av operasangeren Per Vollestad som synger Oxansangen fra 1930-tallets reklamer.

malerhåndverket er et av de vanskeligste, mest misbrukte og mest misforståtte av alle håndverk.. Fordi "det er ingen sak å male". Fordi folk tror de er malere. Uttalelsen kunne gjerne vært fra i dag, men er hentet fra H.P.Hofseth i boken Malerfaget og publikum , som kom allerede i 1933.

De glade amatører har kunnet utfolde seg med maling siden tidlig på 1930-tallet, da Alf Bjerckes Oxan ferdigblandede oljemaling ble introdusert.

Utstillingen Malern tar for seg maleren, hans oppgaver og kundekrets fra midten av 1800-tallet og frem til årtusenskiftet.

Dagens store interesse for å male og fargesette på egen hånd gjør utstillingen svært aktuell.

Og som vi ser av sitatet ovenfor, er dette ikke et nytt fenomen. Før de ferdigblandede malingene kom på markedet, var maling et arbeid for profesjonelle håndverkere. Maleren anno 1900 trengte også kunstnerisk anlegg for å kunne utføre malte dekorasjoner, som var vanlige i både offentlige og private rom. I dag maler de fleste interiørene sine selv, mens malermestrene tar seg av større jobber.

Malermester Bjørn Andersen fra Malerfagets historielag har vært en viktig samarbeidspartner i denne utstillingen, og har blant annet lånt ut gjenstander til et malerverksted fra ca 1930. Verkstedet viser også yngre gjenstander, som malingspann fra 1950-tallet.

Utstillingen vises til 30. desember.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien