Marianne Faithfull: – I mange år var jeg dama til Mick Jagger, eller en tidligere dopbruker

GRANDE DAME FAITHFULL: Bob Dylan kalte Marianne Faithfull en grande dame i sin selvbiografi. I et berømt 2005- intervju i Mojo fortalte hun at Dylan en gang sa til henne: - Du vet, Marianne, folk som oss med rare stemmer, vi må være veldig med hvem som produserer platene våre.

GRANDE DAME FAITHFULL: Bob Dylan kalte Marianne Faithfull en grande dame i sin selvbiografi. I et berømt 2005- intervju i Mojo fortalte hun at Dylan en gang sa til henne: - Du vet, Marianne, folk som oss med rare stemmer, vi må være veldig med hvem som produserer platene våre. Foto: Steffen Schmidt (NTB Tema)

- Jeg har oppnådd alt. Nesten.

03.11.15 13:31

(Kultur): Hun har opptrådt i et halvt århundre, skrevet og formidlet sanger som vil bli husket. Men hun mangler én ting, sier Faithfull (68) til NTB på telefonen fra Praha, på Europa-runden som fører henne til Norge igjen 11. november:

– Jeg skulle gjerne følt meg anerkjent som en ekte artist, sier hun rett ut.

– Det er blitt bedre, men i mange år var jeg dama til Mick Jagger, eller en tidligere dopbruker. De ville jekke meg ned, de var bare interessert i visse sider ved meg, sier Faithfull og sikter til britisk presse som hun har lite pent å si om.

– Fordi andre ting overskygget det, glemmer man ofte at jeg var der i kraft av meg selv.

Fant høydepunktet

For hun har en mildt sagt fascinerende historie, som selve 60-tallsikonet – symbolet på «Swinging London» som debuterte med en Rolling Stones-låt. Så falt hun av radaren, ble hjemløs, men vendte tilbake, langt mindre søt og mye mer sint, med «Broken English» i 1979. Men heller ikke der ble hun: I intervjuer har hun sagt hun ikke ville fortsette i den retningen, fortsette å være så sint.

- Det er litt av en utrolig vei du har gått?

- Det var ikke noen vei, det var livet mitt. Jeg var alltid på søken, jeg lette etter det jeg virkelig ønsket å gjøre, sier hun og lager en kort, men dramatisk, pause før hun sier hva det var: Å stå på scenen og synge Kurt Weill/Berthold Brechts «The Seven Deadly Sins» i 1998 – backet av et helt symfoniorkester.

- Det tok meg 25 år å finne det, men det var fantastisk, sier Marianne Faithfull med varme i den mørke stemmen, før hun bestemt fastslår:

- Det var høydepunktet i min karriere.

- Få bra kvinner

Men det har ikke akkurat vært kjedelig siden heller. Faithfull fikk en hel perlerad av fremstående låtskrivere og musikere til å stille opp på fjorårsplaten sin, kalt «Give My Love to London», som utkom samme år som hun feiret 50 år som artist.

MANGE HAR SETT MARIANNE FAITHFULL som dama til Mick Jagger. Foto: (Getty Images)

Sangen som ga albumet navn, skrev hun sammen med Steve Earle.

- Det var en av de største opplevelsene i livet mitt, sier hun til NTB om prosessen. Hun roser sine andre bidragsytere, som Roger Waters og ikke minst Nick Cave, som skrev låter spesielt for henne.

- Bare én dame blant dem?

- Jeg jobber ikke med mange kvinner, det er ikke så mange virkelig bra. Den siste jeg merket meg, var Amy Winehouse. Men Anna Calvi er fantastisk, det var Rob Ellis som foreslo henne fordi han mente hun ville passe. Hun kom på besøk til meg i Paris, der jeg bor, og så skrev vi sangen.

Kan ikke danse

I Steve Earle-låten synger Marianne Faithfull at «vi vil danse i lyset av månen». Men i dag er det bare et språklig bilde, medgir hun.

- Jeg kan ikke danse mer, sier legenden, som har sluttet å bruke høye hæler, legger seg ved midnatt og heller går på tur enn på bar. Men ikke fordi hun begynner å bli gammel, sier hun til NTB.

- Stemmen er mitt sentrum, sier Marianne Faithfull om sin nye turné. Foto: Afp/scanpix

– Nei, det føler jeg ikke. Men det som skjedde meg tidligere i år, forandret meg. Det handler ikke bare om det fysiske; at det ene benet mitt er kortere og at jeg ble svak. Men en slik opplevelse er sjokkerende, sier hun om bakterieinfeksjonen som oppsto etter at hun ble operert for et brudd i hoften i fjor.

– Det viste seg at kirurgen hadde ikke vasket hendene sine! Smerten ble bare verre og verre, det var en lidelse. Jeg kunne ikke ta noe for smertene fordi jeg holdt på med en konsertturné, sier Faithfull og sikter til sin store feiring av sitt eget 50-årsjubileum som artist.

Måtte avlyse

Da hun var i Norge sist, for et år siden, var det ifølge gaffa.no tydelig at hun slet med smerter også på scenen. Selv om hun likevel «eide lokalet», så ble det etter hvert så ille at hun måtte avlyse en rekke datoer på vårparten i år.

Marianne Faithfull slapper av backstage ... Med en sigarett selvsagt. Foto: Hoare/Getty

- En fransk idrettslege fant ut hva det var: At jeg inne i benet mitt, inne i min egen kropp, hadde den mest vanlige bakterien av dem alle – den vi har på hendene. Jeg kom ut av sykehuset i mars, og blir sterkere og sterkere, sier Faithfull, som tidligere har overlevd brystkreft.

Nå avrunder hun Europa-delen av jubileumsturneen, som i 2016 tar henne til USA og Australia. I mellomtiden gleder hun seg til konserten i Oslo Konserthus neste uke. Marianne Faithfull er svært glad i Norge, som hun har besøkt en rekke ganger.

Et åpent hjerte

Med seg på scenen har hun fire mann i bandet, og både de nye sangene fra «Give My Love to London» blir å høre, så vel som hennes egne klassikere som «Broken English» og det alt startet med, «As Tears Go By" - skrevet av unge Mick Jagger og Keith Richards, som hun spilte inn to år før Rolling Stones selv, og som skjøt henne til berømmelse, 17 år gammel.

Hun er kjent for å formidle mellom sangene hun fremfører.

- Jeg elsker å ha et åpent hjerte, og kommunisere med publikummet mitt. For de gir meg så mye tilbake. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.